Ενστάσεις και δυσφορία για τη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας

Ενστάσεις και δυσφορία για τη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας κρύβουν, πολλές φορές, σημαντικά θέματα. Ετσι, χθες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου άφησε περιθώριο μετατροπών στη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας όπως την παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. «Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν, να ξανασυζητηθούν. Πολλές φορές οι αντιρρήσεις εμπλουτίζουν την προβληματική», δήλωσε (Ρ/Σ Πρακτορείο 104,9) χθες ο κ. Γαβρόγλου.

Από την άλλη, ο υπουργός θεωρεί σαφές ότι «υπάρχει ευρεία αποδοχή του κειμένου», παρόλο που οι μητροπολίτες, όπως αποτυπώνεται από τους τόνους των δηλώσεών τους, έχουν υποδεχθεί τη συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου με διάφορες «θερμοκρασίες». Αλλωστε, στάση αναμονής τηρούν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης και οι πέντε μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, για να ενημερωθούν τι θα γίνει με τη δική τους μισθοδοσία, καθώς υπάγονται διοικητικά και πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Φανάρι έχει δώσει τον τόνο, καθώς δηλώνει ότι περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, μεταδίδοντας πάντως δυσφορία για την έως τώρα έλλειψη επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ιερείς, από την πλευρά τους, πνέουν μένεα εναντίον της συμφωνίας.

Ενδεικτικά, ως προς τις αντιδράσεις των μητροπολιτών, την άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας ώστε να συζητηθεί το θέμα της συμφωνίας και να τεθούν οι κόκκινες γραμμές σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των κληρικών ζητεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Μάλιστα, ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε πως η συμφωνία δεν θα υπονομευθεί από την Ιεραρχία αλλά από αυτούς που δηλώνουν ότι αποδεσμεύθηκαν 10.000 θέσεις εργασίας ώστε να δοθούν για διορισμό νέων. Εξάλλου, στο ερώτημα αν οι εξελίξεις σηματοδοτούν χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους δήλωσε «προσωπικά διαβλέπω μεγαλύτερη σύσφιξη και εναγκαλισμό στις σχέσεις και όχι διαχωρισμό».

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ανέφερε (Τ/Σ Open) ότι «υπάρχει μια συμφωνία αρχών, η οποία έπρεπε να συζητηθεί ύστερα από πολυετή διαδικασία διαλόγου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για συμφωνία που επετεύχθη και έχουμε ένα δεδικασμένο. Είναι πολλά πράγματα τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος έχει βάλει στο τραπέζι του διαλόγου τα τελευταία χρόνια, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, η μισθοδοσία, και είναι πολλά τα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μιλάμε τόσα χρόνια για διακριτούς ρόλους, αλλά κανείς δεν μπαίνει στο κομμάτι ποιοι είναι οι ρόλοι».

Τέλος, ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Στέφανος ζήτησε (Τ/Σ ΣΚΑΪ) «να αντιμετωπίσουμε το θέμα με νηφαλιότητα, ηρεμία και ησυχία και να δούμε περί τίνος πρόκειται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή