Κλίμα οδύνης στην κηδεία του Κ. Κατσίφα

Κλίμα οδύνης στην κηδεία του Κ. Κατσίφα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλοί πατριωτικοί τόνοι, που πάντως δεν ξεπέρασαν τα όρια του αποδεκτού ώστε να προκαλέσουν την αλβανική πλευρά, κυριάρχησαν στην τελετή ενταφιασμού, χθες, στο χωριό Βουλιαράτες, του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με την αλβανική αστυνομία ανήμερα την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, δίχως να έχουν μέχρι στιγμής διαλευκανθεί οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.

Περίπου 3.000 ομογενείς από πόλεις και χωριά της μειονότητας και Βορειοηπειρώτες που είχαν ταξιδέψει με λεωφορεία από την Ελλάδα συνόδεψαν, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα, τη σορό του 35χρονου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταφής, συγκρότησαν ειρηνική πορεία από το χωριό έως τον εθνικό δρόμο Κακαβιάς – Τιράνων, που εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία όχι μόνο για τον θάνατο του Κατσίφα αλλά και την εν γένει συμπεριφορά των Τιράνων απέναντι στο ελληνικό στοιχείο της Αλβανίας.

Η αλβανική αστυνομία –πιο ψύχραιμη αυτή τη φορά– είχε κινητοποιήσει ισχυρή δύναμη ενστόλων που παρακολουθούσαν από μεγάλη απόσταση δίχως να είναι ορατοί, ώστε να μην προκληθεί το αίσθημα των συγκεντρωμένων.

Παρά τη συναισθηματική φόρτιση, δεν σημειώθηκαν έκτροπα, με εξαίρεση κάποια συνθήματα περί αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου που ακούστηκαν από ακραία στοιχεία, τα οποία είχαν καταφθάσει από την Ελλάδα. Εξάλλου, από την ίδια την οικογένεια είχε διαμηνυθεί η επιθυμία να μην υπάρξουν παρατράγουδα. «Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη ημέρα, που όμως ευτυχώς πέρασε δίχως άσχημες εξελίξεις», είπε στην «Κ» ηγετικό στέλεχος της μειονότητας.

Στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς οι έλεγχοι όσων ταξίδευαν από την Ελλάδα, τόσο της ελληνικής όσο και της αλβανικής αστυνομίας, ήταν αυστηροί, και από τους εκδρομείς αφαιρούνταν λάβαρα ή και πανό που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι τροφοδοτούν το μίσος και τον αλυτρωτισμό. Σε κάποια άτομα, δε, που φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, δεν επετράπη καν η διέλευση.

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του χωριού και το φέρετρό του ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Σημαία της Ελλάδας προπορευόταν της νεκρικής πομπής και πίσω από το φέρετρο ακολουθούσε άλλη, τεραστίων διαστάσεων, που έγραφε ότι η Βόρειος Ηπειρος, όπως και η Μακεδονία, είναι ελληνική.

Ακούστηκαν συνθήματα, τόσο στη διαδρομή προς το κοιμητήριο όσο και στην πορεία στη συνέχεια, όπως «Κατσίφα ζεις εσύ μας οδηγείς», «Αθάνατος» κ.ά., ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ακούστηκε το παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι για τον νεκρό, από τον Γιαννιώτη τραγουδιστή Σάββα Σιάτρα.

Μεταξύ εκείνων που συνόδευσαν τη σορό του Κατσίφα ήταν οι βουλευτές της μειονότητας Βαγγέλης Ντούλες και Βαγγέλης Τάβος, οι συνάδελφοί τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο Σάββας Αναστασιάδης, Βασίλης Γιόγιακας, η ευρωβουλευτής της Κύπρου Eλένη Θεοχάρους, σύσσωμη η ηγεσία της ελληνικής μειονότητας κ.ά.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στη διαδικασία πλήρους διαλεύκανσης των συνθηκών υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Κατσίφας και επ’ αυτού καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να συνεργαστούν οι δύο πλευρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή