Τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στη Λεκάνη της Σκύρου

Τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στη Λεκάνη της Σκύρου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο «πλούσιος» σεισμικά από όσο γνωρίζαμε αποκαλύπτεται ο βυθός του Βόρειου Αιγαίου, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των σεισμικών ρηγμάτων στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Λέσβου και Αγίου Ευστρατίου. Οπως αναφέρει το ΑΜΕ-ΑΠΕ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη ελληνικής ερευνητικής ομάδας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine Geology (Θαλάσσια Γεωλογία), στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 19 μεγάλα ενεργά ρήγματα (μήκους άνω των επτά χιλιομέτρων το καθένα), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 6,1 έως 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, οκτώ από αυτά τα ρήγματα μπορούν να «δώσουν» σεισμούς άνω των επτά βαθμών. Από τα 19 ρήγματα μόνο τα τρία ήταν γνωστά και περιλαμβάνονταν στους σεισμικούς καταλόγους.

Στο δημοσίευση αναφέρεται πως «έχει υποεκτιμηθεί ο δυνητικός σεισμικός κίνδυνος της περιοχής» και ότι «αυτά τα ρήγματα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στα γύρω νησιά». Ηδη η περιοχή γνωρίζει από σεισμούς. Στις 19 Φεβρουαρίου 1968 το ρήγμα του Αγίου Ευστρατίου προκάλεσε σεισμό μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα 20 θανάτους. Το 1967, στη Λεκάνη της Σκύρου εκδηλώθηκε σεισμός 6,2 βαθμών, το 1981 στην ανατολική περιοχή της ίδιας λεκάνης 6,8 βαθμών και το 2001 λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σκύρου, σεισμός 6,4 βαθμών. Αν με τους σεισμούς αυτούς «εκτονώθηκαν» τα συγκεκριμένα ρήγματα, η μελέτη δείχνει πως υπάρχουν περισσότερα στην περιοχή, που μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς στο μέλλον.

Ο βυθός της Λεκάνης της Σκύρου είχε μελετηθεί με το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο» το 2002, το 2003 και το 2013. Στη νέα μελέτη παρουσιάζονται επεξεργασμένα νέα ψηφιακά στοιχεία, που αποκτήθηκαν από τις ωκεανογραφικές έρευνες, σχετικά με τη βαθυμετρία και την ανάλυση ανάγλυφου του θαλάσσιου πυθμένα. Αναλύονται επίσης δεδομένα σεισμικής ανάκλασης. Μεταξύ άλλων ευρημάτων διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές μετατοπίσεις στα ρήγματα είναι της τάξεως του 1-1,5 χλμ., με αποτέλεσμα τη δημιουργία υποθαλάσσιων γκρεμών ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

Η έρευνα αυτή συμπληρώνει παλαιότερη έρευνα της Λεκάνης του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Βορείων Σποράδων – Λήμνου – Χαλκιδικής, από την ίδια ερευνητική ομάδα στη δεκαετία του 2000. «Τώρα υπάρχει πια μία ολοκληρωμένη εικόνα της όλης τεκτονικής δομής και του σεισμικού κινδύνου στο Βόρειο Αιγαίο, όπου και αναπτύσσεται το βόρειο όριο της Μικροπλάκας του Αιγαίου, η οποία αποχωρίζεται από τη Μακεδονία-Θράκη με ταχύτητα περίπου 20-25 χιλιοστόμετρα ανά έτος», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού.

Η δημοσίευση στο Marine Geology πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παπανικολάου και συμμετοχή του αναπλ. καθηγητή Ιωάννη Παπανικολάου (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), των Γρηγόρη Ρουσάκη και Ματίνας Αλεξανδρή (ερευνητές ΕΛΚΕΘΕ) και της υποψήφιας διδάκτορος Δανάης Λαμπρίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή