Η συμβολή της βιωματικής εμπειρίας στην οδική ασφάλεια

Η συμβολή της βιωματικής εμπειρίας στην οδική ασφάλεια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους ένας παραολυμπιονίκης, μια χορεύτρια – χορογράφος και ένας εκπαιδευτικός; Το μυστικό βρίσκεται στην οδική ασφάλεια και σε βιώματα που σχετίζονται με αυτή. Εχοντας διαπιστώσει ότι όσα μαθήματα και αν προγραμματίζονται σε σχολεία, όσες διαφημιστικές καμπάνιες και αν γίνονται, οι βιωματικές εμπειρίες είναι αυτές που μένουν χαραγμένες στη μνήμη και τη συνείδηση παιδιών και ενηλίκων, το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ καθιέρωσε το Πανελλαδικό Βραβείο «Καλύτερης Δράσης Οδικής Ασφάλειας 2018», σε συνεργασία με τη Hellastron και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), το οποίο φέτος απονεμήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, για τις δράσεις του σε σχέση με την οδική ασφάλεια. 

Δράσεις που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα και σε βάθος τη σημασία της ορθής οδικής συμπεριφοράς. Κατά τη φετινή βράβευση, που πραγματοποιήθηκε στο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, παρόντες ήταν ο Γιάννης Κωστάκης, παραολυμπιονίκης της κολύμβησης, η Τατιάνα Παπαδοπούλου, χορογράφος – χορεύτρια και ο υποδιευθυντής του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων.

Αυτό που ενώνει τους δύο πρώτους είναι μια τραυματική εμπειρία τροχαίου ατυχήματος κατά το οποίο ο μεν κ. Κωστάκης καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο, η δε κ. Παπαδοπούλου παρέμεινε κλινήρης επί ένα χρόνο εν μέσω μιας λαμπρής καριέρας στον χορό.  

Ο παραολυμπιονίκης Κολύμβησης Γιάννης Κωστάκης, έχοντας βιώσει τα αποτελέσματα τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 18 ετών, ανέφερε πως «το τραγικό τροχαίο δεν με έκανε να φοβηθώ το τιμόνι, με έκανε όμως να το σεβαστώ… και κυρίως να σέβομαι τις συνθήκες οδήγησης».

Ο κ. Κωστάκης, από το 1996 οπότε και ασχολήθηκε  με την κολύμβηση, χαρίζει συνεχώς μεγάλες, χρυσές νίκες στην Ελλάδα και στους Ελληνες δίνοντας το μήνυμα, όπως όλοι οι παραολυμπιονίκες, πως στη ζωή με δύναμη, επιμονή, πίστη και τόλμη μπορείς να κατορθώσεις ό,τι επιθυμείς.

Η χορογράφος Τατιάνα Παπαδοπούλου, με ιστορικό τροχαίου ατυχήματος σε ηλικία 23 ετών, τόνισε την ανάγκη χρήσης της ζώνης ασφαλείας, που, στη δική της περίπτωση, της έσωσε τη ζωή. Εχοντας μείνει ενάμιση χρόνο σε ακινησία, διαφοροποίησε έκτοτε την οδική της συμπεριφορά σε σημαντικό βαθμό. 

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ δρ Ευάγγελος Μπεκιάρης τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα της θέσπισης των βραβείων Οδικής Ασφάλειας ΙΜΕΤ-HELLASTRON-ΣΕΣ. Οπως επισήμανε, «πίσω από καινοτόμες, πρωτοποριακές ιδέες που υλοποιούνται παγκόσμια, βρίσκονται σπουδαία μυαλά Ελλήνων ερευνητών και αυτό οφείλει να αναδειχθεί μέσω του βραβείου “Καλύτερης Δημοσίευσης Οδικής Ασφάλειας Νέου Ερευνητή”» (φέτος απονεμήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στους Απόστολο Αναγνωστόπουλο και Φωτεινή Κεχαγιά).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή