Αντιδράσεων συνέχεια από μητροπολίτες

Αντιδράσεων συνέχεια από μητροπολίτες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις μητροπολιτών, και ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μεθαύριο, κατά της συμφωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ο νέος τρόπος μισθοδοσίας των κληρικών.

Ενδεικτικά, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ιεραρχία για να στηρίξει και να κατοχυρώσει το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών. «Είναι υποχρέωση της Ιεραρχίας της Ελλάδος, όχι μόνο να συντηρήσει, αλλά και να κατοχυρώσει το δικαίωμα της μισθοδοσίας των κληρικών, εάν πραγματικά πιστεύει ότι είναι παράγοντες ουσιαστικοί στο έργο της διακονίας της», είπε. «Τίποτα δεν μπορεί να κάνει ο επίσκοπος, αν δεν έχει τα χέρια του, που είναι οι κληρικοί της Μητροπόλεως. Οι κληρικοί αποτελούν ένα από τα δομικά στοιχεία της Εκκλησίας μέσα στον κόσμο. Γι’ αυτό πρέπει οι επίσκοποι να αγωνιστούν ώστε να διατηρηθεί η αξιοπρεπής διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος χαρακτήρισε (διαδικτυακό ραδιόφωνο του «prlogos») κομπλεξικό τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Εκκλησία. «Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια, επί Σαμαρά.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η Εκκλησία είναι κομπλεξικός», είπε, και πρόσθεσε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παπάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ανέφερε ο κ. Παύλος. Κατά της συμφωνίας ετάχθη και η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων.

Την ίδια στιγμή χθες στην Ελλάδα έφθασε, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης έως τις 17/11, ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β΄. Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Συρίας. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας εξήρε τη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στους πρόσφυγες από τη Συρία, τονίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πέρασαν στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση των σχέσεων. Ετσι θα είμαστε δυνατότεροι».

Τέλος, τον σεβασμό των παιδιών στην Ουκρανία αλλά και σε όλο τον κόσμο ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καλώντας όλους να μην τα εμπλέκουν σε πολεμικές συγκρούσεις και κάθε είδους αντιπαραθέσεις. Στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία χθες, ο Παναγιώτατος υποδεχόμενος πολυπληθή ομάδα παιδιών από την Ουκρανία ανέφερε ότι «όποια και να είναι η πολιτική κατάσταση, τα πολιτικά πάθη, τα παιδιά δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμεταλλεύσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή