«Δωράκι» Γαβρόγλου σε υποψήφιο

«Δωράκι» Γαβρόγλου σε υποψήφιο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα… δώρο προς καθηγητή του ιδρύματός του, ο οποίος φέρεται να έχει τη φιλοδοξία να κλείσει την πανεπιστημιακή του διαδρομή ως πρύτανης, έκανε ο υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Γαβρόγλου.

Στο δημοσιοποιηθέν νομοσχέδιο για τις συνέργειες του ΕΚΠΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το (υπό διάσπαση) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, υπάρχει ρύθμιση που χαρακτηρίζεται φωτογραφική. Δύο στοιχεία είναι βασικά για την κατανόηση της ρύθμισης: α) Η πρυτανική θητεία είναι τετραετής και β) οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται στα 67 τους χρόνια.

Η ισχύουσα ρύθμιση, στο άρθρο 15 του νόμου 4485/2017 που κατατέθηκε πάλι από τον κ. Κώστα Γαβρόγλου, προβλέπει ότι κάποιος πανεπιστημιακός μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη μέχρι τα 64 χρόνια του. Εάν εκλεγεί, θα μείνει στη θέση τρία χρόνια (έως τα 67) και στον τελευταίο χρόνο της θητείας θα παραδώσει τη θέση στον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανή του, που έχει ορίσει ο ίδιος.

Με το νέο νομοσχέδιο, στο άρθρο 32 παρ. 7, προβλέπεται ότι ο πανεπιστημιακός μπορεί να θέσει υποψηφιότητα έως και τα 65 του. Δηλαδή εάν εκλεγεί, θα μείνει στη θέση δύο χρόνια και κατόπιν θα παραδώσει στον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανη.

Στην αιτιολογική έκθεση για τη ρύθμιση, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχώρησε στην αλλαγή διότι με το ισχύον σύστημα «αποκλείονταν από την ανώτερη διοικητική θέση του ιδρύματος τα μέλη ΔΕΠ με τη μεγαλύτερη εμπειρία και ικανότητα προσφοράς».

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η ρύθμιση γίνεται υπέρ καθηγητή με εμπειρία σε διοικητικές θέσεις (και όχι μόνο του ΕΚΠΑ αλλά και της δημόσιας σκηνής πριν από το 2015) αλλά από μικρή, σε προσωπικό, σχολή. Επίσης, και λόγω αντικειμένου, ο ίδιος έχει εμπειρία επί των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τη νέα ρύθμιση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος ακυρώνει την προηγούμενη δική του, ο πανεπιστημιακός θα αποκτήσει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές τον Μάιο του 2019 στο ΕΚΠΑ.

Ηδη πάντως, το προεκλογικό έδαφος λειαίνεται από πανεπιστημιακό που κατέχει ηγετική θέση στο σώμα των πανεπιστημιακών, όχι μόνο του ΕΚΠΑ. Πλεονέκτημά του (εκτός από το βιογραφικό του) είναι ότι προέρχεται από την Ιατρική Σχολή, η οποία έχει το πολυπληθέστερο προσωπικό και το εκλογικό της αποτέλεσμα βαρύνει ιδιαίτερα στην τελική καταμέτρηση.

Οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ αναμένουν επίσης να κατατεθούν υποψηφιότητες από πολυπληθείς σχολές, όπως η Φιλοσοφική και η Σχολή Θετικών Επιστημών. Από τη δεύτερη, κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε φημολογία για καθηγητή με αντικείμενο που του επιτρέπει συχνά να κάνει παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Γαβρόγλου δεν θα δώσει τη δυνατότητα στους νυν πρυτάνεις για δεύτερη θητεία. Στην περίπτωση αυτή, πολλοί νυν πρυτάνεις θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει να πράξει ο νυν πρύτανης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή