Ανησυχία στους κόλπους της Δικαιοσύνης

Ανησυχία στους κόλπους της Δικαιοσύνης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στη Δικαιοσύνη η τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία απέτυχε εκ τύχης και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ιδίου, της οικογένειάς του και άλλων πολιτών. Η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του εισαγγελικού λειτουργού, από τους πλέον γνωστούς εισαγγελείς και με μακρά θητεία στη Δικαιοσύνη και στον χειρισμό ευαίσθητων υποθέσεων, εκλαμβάνεται από τους δικαστικούς λειτουργούς, όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις καταδίκης των ενώσεών τους, ως προσπάθεια άσκησης πίεσης και επιρροής στη δικαστική τους συνείδηση. Ο χρόνος που επελέγη για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού και η παρούσα συγκυρία, όπου δεκάδες σοβαρότατες υποθέσεις εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, συνεκτιμώνται ως στοιχεία που ενισχύουν τους προβληματισμούς και εντείνουν την ανησυχία για χτυπήματα κατά δικαστών και γενικότερα κατά της Δικαιοσύνης, σε μια περίοδο όπου η όξυνση και οι αντιπαραθέσεις της πολιτικής σκηνής εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν και στους κόλπους της Θέμιδος. Τους κινδύνους να υπάρξουν θύματα από ανάλογες ενέργειες επισήμανε και ο ίδιος ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος, αμέσως μετά την απενεργοποίηση του μηχανισμού, δήλωσε ότι «από τύχη δεν κινδύνευσαν ζωές», ενώ ξεκαθάρισε, επιχειρώντας να ανιχνεύσει την αφορμή τής εις βάρος του επίθεσης, ότι αυτό το διάστημα δεν χειρίζεται υποθέσεις «που θα μπορούσαν να τον στοχοποιήσουν».

Από το περιβάλλον του Ισίδωρου Ντογιάκου, πληροφορίες απέδιδαν «σε στοχοποίησή του τα τελευταία χρόνια, με αρνητικές αναφορές και με πειθαρχικούς ελέγχους που οδήγησαν σε αλλεπάλληλες απαλλαγές του», την επιλογή του προσώπου του από εκείνους που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του. Πάντως, το κλίμα στη Δικαιοσύνη και στον νομικό κόσμο από χθες ήταν βαρύ και η ανησυχία έκδηλη, από το γεγονός ότι στη χώρα μας ακόμη υπάρχουν και δρουν τρομοκρατικές ομάδες παρά τις όποιες προσπάθειες των διωκτικών αρχών για εξάρθρωσή τους τα τελευταία χρόνια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου επικοινώνησε με τον κ. Ντογιάκο, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και δήλωσε ότι «η Δικαιοσύνη αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν εκφοβίζονται από ενέργειες που στρέφονται κατά των θεσμών της δημοκρατίας».

Ως ενέργεια που στρέφεται κατά της δημοκρατίας και του θεσμού της δικαιοσύνης εξέλαβαν την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού και οι ενώσεις των δικαστών και των εισαγγελέων, οι οποίες με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν το γεγονός και κάλεσαν την πολιτεία να προστατεύσει δικαστές και εισαγγελείς και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ανακοίνωση εξέδωσε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καταδικάζοντας απερίφραστα την επίθεση κατά Ντογιάκου και κάνοντας λόγο «για ανθρώπους που δρουν στο σκοτάδι χωρίς δημοκρατική παιδεία και ωριμότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή