Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας

Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φωτογράφος Κοσμάς Εμμόγλου έμπαινε μέσα στα σπίτια Ρομά σε καταυλισμούς της Θεσσαλονίκης επί τρία χρόνια, φωτογράφιζε την καθημερινότητα και την αισθητική τους και αποτύπωσε τη ζωή τους στο έργο του «Αθίγγανες Πολιτείες». Τα σπίτια των Ρομά που επισκέφθηκε χαρακτηρίζονταν από την απουσία επίπλων.

«Στα σαλόνια τους σπανίως έχουν καναπέδες και τραπεζάκια. Προτιμούν να ντύνουν τον χώρο με χαλιά για να κάθονται κάτω, ενώ περίοπτη θέση έχει η τηλεόραση που εντοιχίζεται σε γυψοσανίδα η οποία διακοσμείται στη συνέχεια με διάφορα σχέδια σαν έργο τέχνης», αναφέρει ο κ. Εμμόγλου.

Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας-1
Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας-2

Αντίθετα, βαριά και χρυσοποίκιλτα έπιπλα έχει συνήθως η κρεβατοκάμαρα, που είναι εξαιρετικά φροντισμένη με φανταχτερά σκεπάσματα και μαξιλάρια.

Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας-3

«Σιγά- σιγά ανέπτυξα μια σχέση μαζί τους, άρχισαν να με εμπιστεύονται και να με βάζουν και στα σπίτια τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμόγλου, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζεται αύριο, στις 20.00 στον χώρο τέχνης "TOSS GALLERY".

Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας-4

«Μάλιστα», συνεχίζει ο φωτογράφος, «τα νεαρά κορίτσια ήθελαν να ποζάρουν στον φακό μου και να τους δώσω μετά τις φωτογραφίες για να τις χαρίσουν στους επίδοξους γαμπρούς, αφού παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία».

 Όπως εκμυστηρεύεται, οι συγγενείς του ζητούσαν να περιμένει «να ντυθεί καλά το κορίτσι» για να στηθεί μπροστά στον φωτογραφικό του φακό, κοιτώντας τον κατάματα…

Τα σπίτια των Ρομά μέσα από έκθεση φωτογραφίας-5

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Εμμόγλου

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή