Αγία Ειρήνη, τα εντυπωσιακά και μοναδικά στον αιγαιακό χώρο ευρήματα

Αγία Ειρήνη, τα εντυπωσιακά και μοναδικά στον αιγαιακό χώρο ευρήματα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανασκαφή στην Αγία Ειρήνη, στη χερσόνησο του όρμου του Αγίου Νικολάου, που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, ξεκίνησε το 1960 από τον Τζον Κάσκεϊ (John Langdon Caskey, 1908-1981), διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) στην Αθήνα από το 1950 έως το 1959. Απόφοιτος του Γέιλ, μεταπτυχιακός φοιτητής και μετέπειτα καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο Κάσκεϊ βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του, επίσης αρχαιολόγο, από την ηλικία των 11 ετών συνοδεύοντας τους Αμερικανούς φοιτητές.

Συμμετέχει στις ανασκαφές του Καρλ Μπλέγκεν στην Τροία, ενώ το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει στην Σμύρνη, όπου συνεργάζεται με το Αμερικανικό Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS, πρόδρομος της σημερινής CIA). Η γλωσσομάθειά του καθώς και η γνώση της ευρύτερης περιοχής αποδεικνύονται πολύτιμες στον αγώνα εναντίον των ναζί στο Αιγαίο. Η ανασκαφή στην Αγία Ειρήνη εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι –έγινε μετά την ανασκαφή στη Λέρνα της Αργολίδας και τις εργασίες αναστήλωσης της Στοάς του Αττάλου, που είχε αναλάβει ως διευθυντής της ΑΣΚΣΑ– θα αποδώσει σχεδόν αμέσως καρπούς. Μέχρι το 1976 που συνεχίζεται (ο Κάσκεϊ παρέμεινε διευθυντής των ανασκαφών μέχρι τον θάνατό του, το 1981), έρχονται στο φως οικίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (περ. 3000-2200 π.Χ.), πήλινες εστίες με έντυπη διακόσμηση, μαρμάρινα ειδώλια, πιθάρια, αλλά και στενό ψηλό αγγείο με δύο αντικριστές λαβές γνωστό με το ομηρικό όνομα «δέπας αμφικύπελλον».

Αγία Ειρήνη, τα εντυπωσιακά και μοναδικά στον αιγαιακό χώρο ευρήματα-1

Το ανασκαφικό κομμάτι της Υστερης Εποχής του Χαλκού (περ. 1600-1100 π.Χ.), την πιο πλούσια φάση του οικισμού, όπου παρατηρείται ισχυρή κρητική επίδραση, θα φέρει στο φως τα πιο σπάνια ευρήματα. Θραύσματα από πήλινα αγάλματα γυναικών που μοιάζουν να χορεύουν ή ακουμπούν τα χέρια τους στη μέση, τα περισσότερα σε φυσικό μέγεθος, με μακριά ενδύματα και περικόρμια, ενδύματα που μοιάζουν με τα μινωικά ειδώλια που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες της Θήρας, είναι μοναδικά στον αιγαιακό χώρο και από τα ευρήματα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη στο Αρχαιολογικό  Μουσείο της Κέας στην πρωτεύουσα του νησιού Ιουλίδα. 

Πηγές: Επτά Ημέρες, Καθημερινή, 

αφιέρωμα «Νήσος Κέα»,

κείμενο: Μίριαμ Κάσκεϊ.

Αρχαιολογία και Τέχνες, τεύχος 126

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT