Αθικτος ο «κουμπαράς» για τις πυρκαγιές

Αθικτος ο «κουμπαράς» για τις πυρκαγιές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένα ευρώ από τα σχεδόν σαράντα εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικό λογαριασμό δεν έχει διατεθεί προς αντιμετώπιση των αναγκών οι οποίες προέκυψαν από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στην Κινέτα το καλοκαίρι. Αυτό έγινε γνωστό χθες στη Βουλή από τον κ. Ν. Βούτση, ο οποίος ως ένας εκ των τριών θεσμικών «διαχειριστών» του ειδικού λογαριασμού (σ.σ. οι άλλοι δύο είναι οι υπουργοί Χρ. Σπίρτζης και Ευκλ. Τσακαλώτος), παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία στοιχεία αναφορικά με τις πηγές των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί.

«Ο κεντρικός λογαριασμός ο οποίος άνοιξε, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει αυτή τη στιγμή το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 35 εκατομμύρια είναι από τρεις κεντρικούς φορείς, δηλαδή τα 20 εκατομμύρια είναι από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκατομμύρια έχουν μπει από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκατομμύρια από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα υπόλοιπα 2.700.000 ευρώ αναφέρονται σε εισφορές, σε συμβολές είτε πολιτών είτε μεγαλύτερων οργανισμών, πρεσβειών κ.λπ., εν συνόλω 3.000 φυσικών προσώπων ή φορέων. Εξ αυτών, 72 φορείς ή πρόσωπα έχουν δώσει από 3.000 ευρώ και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. Για να συνεχίσει:

«Απ’ αυτό το ποσό των 37,7 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δαπανηθεί προς ώρας ούτε ένα ευρώ. Εχουν γίνει αιτήσεις ήδη από υπουργεία. Ερχονται –ή θα έρχονται– αιτήματα από κρατικές υπηρεσίες, από φορείς –εννοώ δημόσιους– για να ικανοποιούνται. Θα δίνονται, δηλαδή, κάποια ποσά τα οποία ύστερα, κατά το δημόσιο λογιστικό και με πλήρη έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο –ακόμα και ο ίδιος ο λογαριασμός και πλέον κατά υπουργείο– θα ελέγχονται». Αναφερόμενος στις έως τώρα «διαδικασίες», οι οποίες υποτίθεται ενεργοποιούνται για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών, που πάντως παραμένουν ανικανοποίητες επί τετράμηνο, ο πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Ηδη έχουν γίνει αιτήσεις –οι οποίες έχουν εγκριθεί– για δύο ποσά, δηλαδή για ένα εκατομμύριο ευρώ και για άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά δεν έχουν εκταμιευθεί. Το ένα εκατομμύριο ευρώ είναι για την αποξήλωση του αμιάντου ως ειδικού υλικού από τα κτίρια που ήδη έχουν πέσει. Τα έχουν αποξηλώσει. Επίσης, είναι και ένα εκατομμύριο ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγκαυματίες. Από το υπουργείο Υγείας έχει κατατεθεί μία λίστα σχετικά με το ποιους αφορούν συγκεκριμένα, ατομικά, για ποια περίοδο και για ποια πρόνοια που θα πρέπει να ληφθεί για την ανακούφισή τους. Είναι ένα ειδικό κονδύλι. Αυτές οι δύο αιτήσεις μάς έχουν γίνει και βεβαίως, κατ’ αρχήν, έχουμε θεωρήσει ότι θετικά πρέπει να ικανοποιηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή