Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα

Σε αστυνομικό κλοιό η Αθήνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προπηλακισμός στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μετέβησαν χθες στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι, σημάδεψε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, που κορυφώνονται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, φθάνοντας στο Πολυτεχνείο, δέχθηκαν αποδοκιμασίες από συγκεντρωμένους, ενώ εμποδίστηκαν στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το μνημείο και να καταθέσουν στεφάνι. Ειδικότερα, για την κατάθεση στεφάνου μετέβησαν στο σημείο ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Φίλης αλλά και οι Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μανιός, οι οποίοι τελικά δεν κατάφεραν να μπουν στον χώρο. «Το Πολυτεχνείο συμβολίζει τον αγώνα για ελευθερία. Οσοι τραμπουκίζουν κι εμποδίζουν εκπροσώπους πολιτικών οργανώσεων να καταθέσουν στεφάνια, στο όνομα της υπεράσπισης κάποιων δικών τους ιδεών, αρνούνται το ίδιο το νόημα της εξέγερσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, σε ισχύ βρίσκονται από χθες τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην εφαρμογή του σχεδίου θα πάρουν μέρος συνολικά 5.000 αστυνομικοί. Κατά την πάγια τακτική της ΕΛ.ΑΣ., στη διάρκεια της πορείας τα μπλοκ των αναρχικών θα πλαισιώσουν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ φραγμοί θα τοποθετηθούν στη Βουλή, στις οδούς Ηρώδου Αττικού και Ρηγίλλης καθώς και έξω από τις πρεσβείες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά των ΗΠΑ, όπου άλλωστε θα καταλήξει η πορεία. Σε κλοιό από την ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πάντειο) υπό τον φόβο να καταληφθούν από αναρχικούς και να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για επιθέσεις κατά αστυνομικών. Αγνωστο παραμένει τι θα επιλέξουν να κάνουν τα περίπου 30 άτομα που συμμετέχουν από την περασμένη Τετάρτη στην κατάληψη του κτιρίου Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μολονότι φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να εμποδίσουν τον εορτασμό.

Εν τω μεταξύ, από την περασμένη Τρίτη έχει τεθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης καταδρομικής επίθεσης σε αστυνομικό τμήμα του κέντρου, όμοια με εκείνη που είχε εκδηλωθεί τον Σεπτέμβριο στο Α.Τ. Ομονοίας. Εχουν απομακρυνθεί από την περίμετρο των τμημάτων κατασχεμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που σε περίπτωση επίθεσης με μολότοφ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «καύσιμη ύλη», ενώ το αστυνομικό προσωπικό έχει εφοδιαστεί με πυροσβεστήρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, όπως επίσης κράνη και ασπίδες προκειμένου να μπορέσουν να αποκρούσουν ενδεχόμενο «ντου» κουκουλοφόρων. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν μέχρι και χθες ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες για μεγάλης έκτασης επεισόδια μετά την πορεία. Ωστόσο, ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία ότι ομάδα δέκα ατόμων με την απειλή λεκτικής βίας αφαίρεσε μπιτόνια με βενζίνη από πρατήριο στην οδό Τσαμαδού. Κι αυτό, διότι εκφράζονται φόβοι ότι στόχος τους είναι η παρασκευή βομβών μολότοφ που θα χρησιμοποιήσουν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή