Μεγαλούργησαν οι βάνδαλοι στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Μεγαλούργησαν οι βάνδαλοι στην επέτειο του Πολυτεχνείου

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς… ευχάριστες εκπλήξεις, όπως θα ήταν η αποφυγή εκτρόπων, ολοκληρώθηκε για ακόμη μία χρονιά ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των βανδάλων, που κάθε χρονιά αμαυρώνουν την επέτειο, βρέθηκε αυτή τη φορά και το ΑΠΘ, ενώ στην Αθήνα η ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει ικανοποιημένη από την επιχειρησιακή της ετοιμότητα που απέτρεψε την είσοδο αναρχικών στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ με απρόβλεπτη εξέλιξη, ενώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ικανοποιημένη για τα αστυνομικά μέτρα και την αποτροπή επεισοδίων στο πιο… ακίνδυνο κομμάτι του εορτασμού, κατά τη διάρκεια της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μεγαλούργησαν οι βάνδαλοι στην επέτειο του Πολυτεχνείου-1

Η είσοδος του Πολυτεχνείου μετά τα επεισόδια.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, μετά το τέλος της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, ομάδα ατόμων επιτέθηκε κατά δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Την ίδια στιγμή το σκηνικό πολέμου είχε στηθεί στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Ατομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν μείνει εντός του Πολυτεχνείου ενώ άλλες ομάδες έστηναν οδοφράγματα με κάδους και καρέκλες τόσο στην οδό Τοσίτσα όσο και στην οδό Στουρνάρη. Οταν πλέον βράδιασε, οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να επιτίθενται κατά των αστυνομικών με πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και βόμβες μολότοφ. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους αστυνομικούς, ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε να κόψει με σιδεροτροχό τα κάγκελα της πύλης του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, ειδική υδροφόρα της ΕΛ.ΑΣ. έριχνε διαρκώς νερό στις φωτιές αλλά και στην πύλη του Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα οι άγνωστοι να απομακρυνθούν από το σημείο και οι φωτιές μικρής έκτασης εντός της αυλής του ΕΜΠ να σβήσουν.

Ωστόσο, φέτος οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Πολυτεχνειούπολη του ΑΠΘ. Η πρώτη εκτίμηση από την ηγεσία του ΑΠΘ κάνει λόγο για καταστροφές η αποκατάσταση των οποίων θα κοστίσει περί τις 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν έπεσαν βόμβες μολότοφ, ενώ διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία. Κατόπιν, ομάδα νεαρών έκανε γυαλιά-καρφιά το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Καθώς το κτίριο δεν είναι περιφραγμένο με κάγκελα, οι νεαροί έσπασαν τα λουκέτα του και εκτόνωσαν την καταστροφική τους μανία στις αίθουσες και στον εξοπλισμό της σχολής. Ενδεικτικά, έβγαλαν έδρανα στον δρόμο και τα έκαψαν, έσπασαν τζάμια, καρέκλες, πίνακες και υπολογιστές.

Μεγαλούργησαν οι βάνδαλοι στην επέτειο του Πολυτεχνείου-2

Το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δήλωση Κεραμέως

Για το θέμα, η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «με δεκάδες χιλιάδες ευρώ θα επιβαρυνθούν για άλλη μία φορά οι φορολογούμενοι πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να διαφυλάξει την περιουσία των ΑΕΙ και να επιβάλει τη νομιμότητα. Οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων που αμαυρώνουν την επέτειο του Πολυτεχνείου βανδάλισαν χώρους του ΑΠΘ. Μήπως έπρεπε, όπως παροτρύνει συχνά ο κ. υπουργός Παιδείας, να αναλάβει δράση το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα”; Το κράτος, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έλαμψε ξανά διά της απουσίας του, υποχωρώντας μπροστά στην ανομία. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι δεν θα αμελήσει να στείλει τον λογαριασμό, μέσω της εφορίας, στους πολίτες. Απαιτούμε να αποδοθούν άμεσα ευθύνες, να προστατευθεί το κύρος του ελληνικού πανεπιστημίου και να μην επωμιστούν οι φορολογούμενοι και αυτό το κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή