Συνεχίζονται οι κραδασμοί στην Ιεραρχία

Συνεχίζονται οι κραδασμοί στην Ιεραρχία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκοινωνούντα δοχεία θεωρούν ιεράρχες τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας με τις διεργασίες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Μετά την απόρριψη της συμφωνίας στο πιο κρίσιμο σημείο της –αυτό της μισθοδοσίας του κλήρου–, οι δηλώσεις ιεραρχών συνεχίζονται, την ίδια στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επιλογές της κυβέρνησης: εάν δηλαδή θα επιλέξει να προχωρήσει μονομερώς σε νόμο που θα αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των κληρικών και τον τρόπο μισθοδοσίας τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η αντίδραση της Εκκλησίας θα είναι οξεία, δεδομένης μάλιστα της προεκλογικής περιόδου. Από την άλλη, αυτή η επιλογή του Μαξίμου θα δυσχεράνει πολιτικά τη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος άσκησε εντονότατη κριτική στον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας πως ο κόσμος στην Κέρκυρα τον σταματά και του λέει «βάλτε μυαλό στον Αρχιεπίσκοπο που πάει να στηρίξει μια πεσμένη κυβέρνηση». Το πλαίσιο αυτό, παράλληλα, επιτρέπει… αρχηγικές εμφανίσεις και δηλώσεις μητροπολιτών που φέρονται ως δελφίνοι του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ειδικότερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος χθες κάλεσε (τ/σ ΣΚΑΪ) τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της ΔΙΣ να σεβαστούν την απόφαση της Ιεραρχίας για συνέχιση των συζητήσεων με την κυβέρνηση στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μισθοδοσίας του κλήρου. «Τον Αρχιεπίσκοπο τον γνωρίζω από το 1995. Πρώτη φορά τον βλέπω να συμπεριφέρεται έτσι στο σώμα της Ιεραρχίας. Δεν γνωρίζω γιατί δεν ενημέρωσε την Ιεραρχία», δήλωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ έξυπνος και πολύ συνοδικός. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη στάση του αυτή. Μάλλον έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και παρασύρθηκε από πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον του».

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι οι ιεράρχες που αντιδρούν στη συμφωνία είναι η συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των 82 μητροπολιτών της Ελλάδος –«δεν είμαστε 3 είμαστε 73», είπε– ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πρότασης μομφής κατά του Αρχιεπισκόπου. «Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη ακόμα. Σκοπός είναι η ΔΙΣ και ο Αρχιεπίσκοπος να σεβαστούν την απόφαση της Ιεραρχίας». Από την άλλη, ανέφερε ότι «η απαξιωτική συμπεριφορά της κυβέρνησης προς την απόφαση της Ιεραρχίας είναι απαράδεκτη. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει μονομερώς, τότε δυστυχώς θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις, ακόμα και μέσα στην Ιεραρχία». Συμφώνησε, τέλος, με την άποψη του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου περί εθνικής αυτοκτονίας, λέγοντας ότι «όταν θέλουν την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από κοινού με το κράτος, τι είναι αυτό;».

Ενας άλλος ισχυρός πόλος των ενδοεκκλησιαστικών εξελίξεων είναι ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, που προέταξε και την ανάγκη ενότητας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιγνάτιος δήλωσε: «Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας πρέπει να σφυρηλατήσουμε πάση θυσία αυτήν την ενότητα, χωρίς, όμως, να διακυβεύσουμε τίποτα απ’ αυτά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στους διαδόχους μας. Περνάμε σε περίοδο που η ενότητα θα μετρηθεί και να μην ξεχνάμε πως στον τόπο μας, όταν η διχόνοια εισχώρησε και μάλιστα πρώτα στον χώρο της Εκκλησίας, τότε προέκυψε εθνικός διχασμός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή