«Αποκαλυπτήρια» για το νέο «Διεθνές Πανεπιστήμιο»

«Αποκαλυπτήρια» για το νέο «Διεθνές Πανεπιστήμιο»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 32 τμήματα σε έξι πόλεις –Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες– κατά τα πρότυπα της μικροκομματικής «ανάπτυξης» των ΑΕΙ από το μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, θα έχει το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Το ίδρυμα, όπως θεμελιώθηκε και λειτούργησε από το 2008 – αυτόνομο οικονομικά και με διεθνή προσανατολισμό, διαγράφεται από τον πανεπιστημιακό χάρτη και στη θέση του θα μπουν ΤΕΙ, τα οποία διά χειρός Γαβρόγλου θα ονομάζονται «Διεθνές Πανεπιστήμιο». Τα νέα τμήματα θα προκύψουν από την αναδιοργάνωση των τμημάτων με παρεμφερές αντικείμενο τα οποία τώρα λειτουργούν στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας που συγχωνεύονται.

Ειδικότερα οι σχολές και τα τμήματα, όπως είναι ο τελικός σχεδιασμός, έχουν ως εξής:

• Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (με έδρα σχολής και τμημάτων στη Θεσσαλονίκη) με τμήματα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, και Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

• Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρηματικών Σπουδών με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες), Οικονομικών Επιστημών (Σέρρες), Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Κατερίνη).

• Σχολή Σχεδιασμού και Εφαρμοσμένων Τεχνών με τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Σέρρες), Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης (Κιλκίς).

• Σχολή Θετικών Επιστημών με τμήματα Φυσικής (Καβάλα), Χημείας (Καβάλα), Πληροφορικής (Καβάλα), Γεωλογίας (Καβάλα).

• Σχολή Μηχανικών, με τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών (Σέρρες), Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (Σέρρες), Πολιτικών Μηχανικών (Σέρρες), Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών ή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

• Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Επιχειρηματικών Σπουδών με τμήματα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Καβάλα).

• Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα), Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα).

• Σχολή Επιστημών Υγείας (έδρα σχολής και τμημάτων στη Θεσσαλονίκη) με τμήματα Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Φυσικοθεραπείας, Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας.

• Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (έδρα σχολής Δράμα) με τμήματα Γεωπονίας και Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

• Σχολή Επιχειρηματικότητας και Δημόσιας Διοίκησης (στη Θεσσαλονίκη) με τμήματα Διοίκησης Υπηρεσιών Τουρισμού, Εμπορίας και Διαφήμισης, Λογιστικής και Πληροφοριακά Συστήματα, και Δημόσιας Διοίκησης.

• Σχολή Μηχανικών (στις Σέρρες) με τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων. Θα λειτουργήσει, επίσης, τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το νέο ίδρυμα να έχει θεσμοθετηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να γίνει η μετεξέλιξή του και τα τμήματα του να ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή