«Σχολή πληροφοριών» της Ε.Ε. προτείνει η Αθήνα

«Σχολή πληροφοριών» της Ε.Ε. προτείνει η Αθήνα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ελληνικό υπουργείο Αμύνης πρότεινε τη σύσταση της «σχολής πληροφοριών» στην Ελλάδα, η οποία θα εκπαιδεύει στρατιωτικούς σε υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών. Η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation – PESCO), που στοχεύει στην ενδυνάμωση της ασφάλειας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. και μέσα από την οποία κάθε κράτος-μέλος εισηγείται προγράμματα τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν και άλλα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν.

Η «σχολή πληροφοριών», η οποία προτάθηκε από την Ελλάδα, βρήκε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου, ενώ άλλα τέσσερα κράτη-μέλη (Ολλανδία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ουγγαρία) έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να συμμετάσχουν ως «παρατηρητές» και να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν πλήρως, αναλόγως με το πώς θα εξελιχθεί η πρόταση.

Επόμενο βήμα είναι ο συντονιστής προγράμματος, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα, να οργανώσει ομάδα διεύθυνσης για τα πρώτα βήματα, αποφασίζοντας πού θα δημιουργηθεί η σχολή αυτή, ποιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί, ποιος θα συμμετάσχει. Στη συνέχεια, πρέπει να καλέσει τα κράτη-μέλη και τους παρατηρητές να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι αυτές που ως κανονικά μέλη θα μοιραστούν το κόστος του προγράμματος, ενώ τα κράτη-μέλη παρατηρητές θα συνεισφέρουν οικονομικά μόνον όταν αποφασίσουν την πλήρη συμμετοχή τους. Η πρώτη συνάντηση, στην οποία η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τις βάσεις της πρότασής της έτοιμες, αναμένεται στις αρχές του νέου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή