Μια ελληνική διάκριση στη Νέα Υόρκη

Μια ελληνική διάκριση στη Νέα Υόρκη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι επιχειρηματίας, διεθνούς φήμης συλλέκτης και δημιουργός δύο φορέων που έχουν συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία που βάλλεται από την κρίση. Ο οργανισμός ΝΕΟΝ έχει δώσει φτερά σε πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες και έχει χρηματοδοτήσει εξαιρετικά εικαστικά εγχειρήματα. Η διαΝΕΟσις με τις έρευνες και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της φροντίζει κάθε τόσο να αποτελεί ευκρινές κάτοπτρο για το τι συμβαίνει στη χώρα αλλά και πώς θα μπορούσαμε να κινηθούμε εμπρός. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος σπανίως μιλά για τον εαυτό του ή δίνει συνεντεύξεις. Και όταν το κάνει προτιμά πάντα να εστιάζει στα αγαπημένα του έργα, στους δημιουργούς που σμίλεψαν το βλέμμα του και στις πρωτοβουλίες που θα έδιναν στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει.

Πριν από μερικές ημέρες, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του απέδωσε τιμητική διάκριση για τη συνολική προσφορά και υποστήριξή του στην τέχνη, σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 2018 Guggenheim International Gala. Η τελετή έγινε στις 15 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο εμβληματικό κτίριο του μουσείου διά χειρός Φρανκ Λόιντ Ράιτ.

Μια ελληνική διάκριση στη Νέα Υόρκη-1

Aπό δεξιά, η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, ο Firoz Ladak, CEO του Edmond de Rothschild Foundation και η Alice Walton.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διακρίνεται διεθνώς στο πεδίο αυτό, καθώς το 2014 η Διεθνής Ενωση Επιμελητών ΙCI – Independent Curators International του απένειμε το βραβείο LEO2014 για τη συμβολή του ευρύτερου κοινού στη σύγχρονη τέχνη.

Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν το Edmond de Rothschild Foundation, το διεθνές δίκτυο κοινωνικής προσφοράς που βασίζεται στην 200χρονη παράδοση της ομώνυμης οικογένειας και η Αλις Γουόλτον για τη σημαντική κοινωνική δράση της και την υποστήριξη στην τέχνη.

Στην τελετή, ο διευθυντής Ιδρύματος και του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ, Ρίτσαρντ Αρμστρονγκ, μίλησε για την αξία της φιλανθρωπίας στον πολιτισμό που είναι παγκόσμια αξία. Αναφέρθηκε στους τρεις τιμώμενους που έχουν την ίδια αποφασιστικότητα να ανοίξουν νέους δρόμους για να ενταχθεί η τέχνη στη ζωή των ανθρώπων. Την τιμητική διάκριση για τον κ. Δασκαλόπουλο παρέλαβε η κόρη του Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου. Στον χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ευχαρίστησε θερμά το μουσείο, τη διοίκηση και τους υποστηρικτές του για τη διάκριση. Τόνισε ότι η ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με το Γκούγκενχαϊμ –στο οποίο έχει παρουσιαστεί η συλλογή του– είναι για τον ίδιο μια σταθερή, μακροχρόνια δέσμευση που θα οδηγήσει σε πολλές κοινές δράσεις στο μέλλον. Αναφερόμενος στα δικά του κίνητρα, ο Ελληνας συλλέκτης τόνισε ότι ασχολείται με την τέχνη γιατί πιστεύει ακράδαντα ότι είναι προνόμιο των πολλών και όχι απόκτημα των λίγων. Θεωρεί τον εαυτό του απλό θεματοφύλακα της δημιουργικότητας άλλων ανθρώπων, έναν διαμεσολαβητή μεταξύ των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων τα οποία ανήκουν σε όλους.

Μια ελληνική διάκριση στη Νέα Υόρκη-2

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος εκπροσωπήθηκε από τη θυγατέρα του.

Η τελετή αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της Νέας Υόρκης. Φέτος υποστηρίχθηκε από τον οίκο Dior. Την ημέρα της τελετής, 15 Νοεμβρίου, το δείπνο επιμελήθηκε ο διάσημος σεφ Gunnar Gislason.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή