Επιχορηγήσεις σε δήμους για τους παιδικούς σταθμούς

Επιχορηγήσεις σε δήμους για τους παιδικούς σταθμούς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε το πρώτο πακέτο επιχορηγήσεων για την προσαρμογή των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις τεχνικές και κτιριακές προδιαγραφές που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης (Π.Δ.99/2017) για την απρόσκοπτη και ασφαλή φιλοξενία των παιδιών.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ σε επτά δήμους της χώρας και συγκεκριμένα στους δήμους Αρταίων, Ιλίου, Ξηρομέρου, Ιάσμου, Νέας Προποντίδας, Ανωγείων και Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στον Δήμο Αρταίων εγκρίθηκε χρηματοδότηση 450.000 ευρώ για την προσαρμογή πέντε βρεφονηπιακών και τεσσάρων παιδικών σταθμών, στον Δήμο Ιλίου ποσό 200.000 ευρώ για την προσαρμογή τεσσάρων βρεφονηπιακών και δύο παιδικών σταθμών, στον Δήμο Ξηρομέρου 150.000 ευρώ για έναν βρεφονηπιακό και δύο παιδικούς σταθμούς, στον Δήμο Ιάσμου 50.000 ευρώ για έναν βρεφονηπιακό σταθμό, στον Δήμο Ανωγείων 50.000 ευρώ για έναν βρεφονηπιακό σταθμό και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου 50.000 ευρώ για έναν παιδικό σταθμό. Συνολικά θα διατεθούν 95 εκατ. ευρώ στους 325 δήμους της χώρας για το σύνολο των 1.700 λειτουργούντων σταθμών, ενώ ανώτατο ύψος χρηματοδότησης για κάθε σταθμό έχει οριστεί το ποσό των 50.000 ευρώ.

Οι δήμοι μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους για επιχορήγηση των δημοτικών σταθμών της αρμοδιότητάς τους μέχρι το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου), ενώ το πρόγραμμα προσαρμογής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 99/2017 θεσπίζει προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν, εκτός από τους ιδιωτικούς, και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ώστε να κριθούν κατάλληλοι για αδειοδότηση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στις καθορισμένες προθεσμίες, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού θα ανακαλείται.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων (ΕΡΤ Ρόδου), ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε από την Κω, όπου βρίσκεται, ότι δεν πρόκειται να ανακύψει διαχωρισμός των καλλικρατικών δήμων πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε αναστάτωση στους φορείς της αυτοδιοίκησης και στις τοπικές κοινωνίες λίγους μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά τις εκλογές, προκειμένου να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση για το χωροταξικό αλλά και για να εντοπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι άμεσα θα επιλυθούν τα ζητήματα για τις ελάχιστες, όπως είπε, περιπτώσεις δήμων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης λόγω ειδικών συνθηκών. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται προσεχώς σχετική τροπολογία για συγκεκριμένους δήμους, τους οποίους ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να κατονομάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή