Αντιδράσεις μικρών οινοποιών για τον Ειδικό Φόρο στο κρασί

Αντιδράσεις μικρών οινοποιών για τον Ειδικό Φόρο στο κρασί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «θρίλερ» έχει αναδειχθεί το ζήτημα του Ειδικού Φόρου στο κρασί από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδος.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατάργησής του που έχουν γονατίσει δύο μήνες την αγορά, χθες κατατέθηκε το σχέδιο του προϋπολογισμού όπου στη σελίδα 12 προβλέπει 1.000.000 ευρώ έσοδα από τον Ειδικό Φόρο στο Κρασί».

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι «γνωρίζει πως είναι ήδη έτοιμη η σύμφωνη με την πολυσυζητημένη απόφαση του ΣΤΕ εγκύκλιος είσπραξης του Ειδικού Φόρου στο Κρασί. Το περιεχόμενο της δεν μας είναι ακόμα γνωστό, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της φράσης του ΣΤΕ στη σελίδα 6 της απόφασης 1734/2018 "πολλώ μάλλον που η προβαλλόμενη απόφαση δεν προβλέπει τήρηση πρόσθετων βιβλίων και στοιχείων προκειμένου να παρακολουθείται η κίνηση και η επεξεργασία κρασιού εντός του οινοποιείου", η οποία αφήνει υπόνοια για μεγαλύτερη γραφειοκρατία. Η φράση αυτή που αναφέρεται στους μικρούς οινοποιούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον επιβολή δυσβάσταχτης γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί ο μικρομεσαίος παραγωγός.

Ο μικρός οινοποιός δεν είναι διευθύνων σύμβουλος αλλά ο πιο σημαντικός εργάτης του οινοποιείου του. Ο μικρός οινοποιός είναι παραγωγός, έμπορος, πωλητής και κρατάει ο ίδιος τα βιβλία του. Συνήθως υπάρχει μόνο ένας εξωτερικός λογιστής. Ο ίδιος εργάζεται σε όλα τα πόστα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του και ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπος με το γεγονός ότι αν και η Ελλάδα έχει εξαιρετικής ποιότητας σταφύλι χάρη στον Έλληνα αμπελουργό και κρασί χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από όσους ασχολούνται με το κρασί, δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει την υπεραξία που θα ανέμενε κανείς μετά από 20 χρόνια και πολλά εκατομμύρια ευρώ στα προγράμματα προώθησης».

Ο ΣΜΟΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υφυπουργό Οικονομικών και προκειμένου να υπερασπίσει τις θέσεις του και έχει ζητήσει συνάντηση.

«Είναι σημαντικό να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθούν τα μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να αποκτήσει ο Ελληνικός αμπελώνας την υπεραξία που του αξίζει και ο Έλληνας αμπελουργός – Οινοποιός την αναμενόμενη καταξίωση του εντός και εκτός συνόρων», επισημαίνει ο ΣΜΟΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή