Περικοπές στην Αυτοδιοίκηση για το 2019

Περικοπές στην Αυτοδιοίκηση για το 2019

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένος κατά 642 εκατ. ευρώ για τους δήμους και κατά 693 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ αλλά και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), με αμφότερες να καταγγέλλουν ότι εν ολίγοις το κράτος δεν αποδίδει τα προβλεπόμενα από τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία έχει μετατρέψει σε βασική πηγή χρηματοδότησης της κεντρικής κυβέρνησης.

Οπως επισημαίνεται από την ΚΕΔΕ, στον προϋπολογισμό του 2019 οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) προς τους δήμους εμφανίζονται μειωμένοι κατά 642 εκατ. ευρώ. Από 2.402 εκατ. ευρώ το 2018, σε 1.760 εκατ. ευρώ για το 2019. Η μείωση αυτή δικαιολογείται στον προϋπολογισμό του 2019 από τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και τη μεταβίβαση του κόστους των προνοιακών επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ. Παράλληλα, καταγράφονται μειώσεις 22 εκατ. ευρώ στις επιχορηγήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, υπολογίζεται ότι, βάσει του προϋπολογισμού, στους δήμους από τους ΚΑΠ αποδίδεται το 1/3 τον νομοθετημένων φόρων, παρά το γεγονός ότι οι ΚΑΠ εμφανίζουν στον προϋπολογισμό αύξηση 260 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το 2019 η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εισπράξει 1,7 δισ. ευρώ από τους ΚΑΠ, ενώ βάσει της νομοθεσίας θα έπρεπε να εισπράξει 5,9 δισ. ευρώ.

Στην ανάλυση της ΚΕΔΕ καταγράφονται παράλληλα αποκλίσεις μεταξύ του μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού που κατατέθηκε. Οι επιχορηγήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μειωμένες, ενώ, αντιθέτως, οι αποκλίσεις ως προς τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη είναι αυξημένες. Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι η οικονομική χρήση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πλεονασματική και τα πλεονάσματα θα φθάσουν τα 244 εκατ. ευρώ. «Εάν στα πλεονάσματα των 244 εκατ. ευρώ προσθέσουμε τα 762 εκατ. από τη μείωση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα 68 εκατ. από τη μείωση των επιχορηγήσεων του ΠΔΕ, τότε οι συνολικές μειώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2019 ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στην ανάλυση της ΚΕΔΕ.

Κατά τη σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γ. Πατούλης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό του παραλογισμού που στόχο έχει να στραγγαλίσει τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους».

Δριμεία κριτική κατά του προϋπολογισμού για τις Περιφέρειες σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, με τον πρόεδρο της Ενωσης Κώστα Αγοραστό να επισημαίνει ότι «στις Περιφέρειες δεν αποδίδεται ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων για το 2019». Βάσει του νόμου, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, η χρηματοδότηση των περιφερειών θα έπρεπε να ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό είναι εγγεγραμμένα 665 εκατ. ευρώ.

«Στην πραγματικότητα, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς στον προϋπολογισμό των περιφερειών έχει εγγραφεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή