Αντιδράσεις για τη νέα νοσηλευτική σχολή στον «Ευαγγελισμό»

Αντιδράσεις για τη νέα νοσηλευτική σχολή στον «Ευαγγελισμό»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να παραμείνουν στην ιδιοκτησία και χρήση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τα ιστορικά κτίρια των «Οίκου Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων» ζητούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Το σωματείο εργαζομένων, η ιατρική υπηρεσία και η ένωση επιστημονικού προσωπικού του «Ευαγγελισμού» αντιδρούν στην κατεδάφιση των κτιρίων και στην παραχώρηση του χώρου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη ανέγερση κτιρίου που θα λειτουργήσει ως έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής. Η παρέμβαση έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για υποδομές ενίσχυσης της Υγείας. Η δωρεά περιλαμβάνει και την προμήθεια εξοπλισμού στον «Ευαγγελισμό», την οποία οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «αντάλλαγμα» για την παραχώρηση των ιστορικών κτιρίων.

Γιατροί και εργαζόμενοι δηλώνουν εντελώς αντίθετοι με τη συγκεκριμένη σύμβαση, που –όπως λένε– «έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση τόσο του Δ.Σ. του νοσοκομείου όσο και των υπόλοιπων φορέων (ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία, επιστημονικό συμβούλιο, ένωση επιστημονικού προσωπικού) και των εργαζομένων του». Προβάλλουν, δε, ως αντεπιχείρημα για την παραχώρηση των κτιρίων την έλλειψη χώρων που αντιμετωπίζει ο «Ευαγγελισμός».

Οπως τονίζουν, στα κτίρια αυτά ήδη λειτουργούν πολλές υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει χώρος για αρχείο ασθενών και υπηρεσιών, οι ανάγκες του τμήματος επειγόντων περιστατικών απαιτούν τουλάχιστον διπλασιασμό του χώρου που καταλαμβάνουν τώρα, δεν υπάρχουν χώροι αναμονής των μεταμοσχευμένων ασθενών, όπως και δεν υπάρχει σήμερα χώρος εγκατάστασης του δεύτερου μαγνητικού τομογράφου που εξασφάλισε για το νοσοκομείο η Περιφέρεια Αττικής.

«Συμπερασματικά απαιτούμε και τα δύο κτίρια να παραμείνουν στην ιδιοκτησία και χρήση του νοσοκομείου, να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν αποκλειστικά υπηρεσίες του νοσοκομείου που σήμερα ασφυκτιούν. Δεν θα ανεχθούμε παραχώρηση ούτε σπιθαμής από τους χώρους του νοσοκομείου προκειμένου να εγκατασταθούν νέες λειτουργίες άσχετες με το νοσοκομείο που θα μεγαλώσουν την ασφυξία και την απειλή για την ασφαλή περίθαλψη των αρρώστων, καθώς επίσης θα υπονομεύσουν το μέλλον του μεγαλύτερου νοσοκομείου του ΕΣΥ», τονίζεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους της ιατρικής υπηρεσίας ο καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός και εκ μέρους της ένωσης επιστημονικού προσωπικού η διευθύντρια ΕΣΥ κ. Μαρία Παγώνη. Παράλληλα, το σωματείο εργαζομένων δηλώνει ότι θα διερευνήσει και τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για την αποτροπή της κατεδάφισης των κτιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή