Υπολογιστές 6.500 φορές ταχύτεροι και 4,2 εκατ. φορές φθηνότεροι

Υπολογιστές 6.500 φορές ταχύτεροι και 4,2 εκατ. φορές φθηνότεροι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πίτερ Ντιαμάντις επικαλέστηκε μία σειρά από εντυπωσιακά στοιχεία για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς ότι οι εκθετικές τεχνολογίες (AI, blockchain, IoT, συνθετική βιολογία, τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική) μας οδηγούν σε μία εποχή αφθονίας. Οπως ανέφερε, οι επεξεργαστές των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν γίνει 6.500 φορές ταχύτεροι και 4,2 εκατομμύρια φορές φθηνότεροι μεταξύ 1971 και 2017 – μία βελτίωση της σχέσης τιμής και απόδοσης κατά 27 δισεκατομμύρια φορές. Αντίστοιχα, όπως είπε, η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, που χρειάστηκε 100 εκατ. δολάρια και εννιά μήνες όταν επιτεύχθηκε για πρώτη φορά το 2001, μπορεί να γίνει πλέον σε μία ώρα με κόστος μόλις 100 δολάρια. Τα επαναστατικά άλματα στη γονιδιωματική και στη συνθετική βιολογία, σε συνδυασμό με τις διαγνωστικές ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάλυση των δεδομένων μεγάλης κλίμακας, κρύβονται πίσω από τη φιλολογία περί του «longevity escape velocity» (μπορεί να μεταφραστεί ως «ταχύτητα διαφυγής της μακροζωίας»). Η φράση αναφέρεται στη στιγμή που για κάθε έτος ζωής, το προσδόκιμο ζωής θα αυξάνεται κατά περισσότερο από ένα έτος. Ο Ντιαμάντις είπε ότι Ρέι Κούρτσγουεϊλ, διάσημος μελλοντολόγος και συνιδρυτής του Singularity University, έχει προβλέψει ότι αυτό θα συμβεί σε μόλις 12 χρόνια.

Ο Ντιαμάντις μίλησε και για τον εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης. Tα ποσά που αντλούνται μέσω crowdfunding, είπε, έχουν ήδη φτάσει τα 34 δισ. δολάρια (στοιχεία του 2017) και αναμένεται να εκτοξευθούν στα 300 δισ. δολάρια το 2025.

Η αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη νέα εποχή της εκθετικής τεχνολογικής εξέλιξης είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η εξάπλωσή της είναι κι αυτή ταχύτατη: σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο εμπνευστής του Singularity University, ο αριθμός των ατόμων που είναι online υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2010-7, από 1,8 σε 3,8 δισεκατομμύρια. Κάποια στιγμή μεταξύ του 2022 και του 2025, προβλέπεται ότι η πληθυσμιακή κάλυψη του Διαδικτύου παγκοσμίως θα φτάσει το 100%. «Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς μέσα από ένα τέτοιο φόρουμ, είναι ότι οι νέες εκθετικές τεχνολογίες αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τη Σίλικον Βάλεϊ ή κάποιες εταιρείες προηγμένης τεχνολογίας», δηλώνει στην «Κ» ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ, που μίλησε κι αυτός στο συνέδριο. «Επίσης, ότι δεν αναφέρονται σε κάποιο υποθετικό μέλλον, αλλά ότι ήδη σήμερα συντελούνται τεκτονικές αλλαγές και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανατρεπτικές ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε, ούτε έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να δούμε πού θα οδηγήσουν. Χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα και στην εργασία μας ώστε να λειτουργήσουν προς όφελός μας».

Τεκτονικές αλλαγές

«Aπό τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας στην αυτοματοποίηση των μηχανών και από τη ριζική επίλυση προβλημάτων υγείας έως τη φθηνή και άφθονη καθαρή ενέργεια, η εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει πλήρως την οικονομία και τη ζωή μας με τρόπο που μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε», δηλώνει από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, που παρακολούθησε κι αυτός το συνέδριο. «Το Singularity Summit προσέφερε κάτι εξαιρετικό: τη δυνατότητα να δούμε με έναν συνεκτικό τρόπο τις τεράστιες ευκαιρίες αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η νέα εποχή – ειδικά για την ελληνική κοινωνία, που αναζητεί απεγνωσμένα κατεύθυνση έπειτα από μία δεκαετία αποκοπής από τις διεθνείς εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή