Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, και ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, παρακολούθησαν την κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης, αρχικά από το ελικοπτεροφόρο «ANWAR EL SADAT» και στη συνέχεια από τη Φρεγάτα «ΕΛΛΗ».

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη-1

Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ,  ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ο κ. Καμμένος έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα έγινε μία μεγάλης εκτάσεως άσκηση, η «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», με την παρουσία του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, των αρχηγών της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Είναι η έβδομη κατά σειρά άσκηση, η οποία πλέον είναι τριμερής, με την Αίγυπτο και την Κύπρο ως ενεργούς μετόχους και χώρες από τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητές

Ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη-2

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα, με αυτές τις τριμερείς συμφωνίες, χτίζει τον άξονα σταθερότητας που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι τη βόρεια Αφρική.

Θέλω να συγχαρώ την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση με υψηλό επαγγελματισμό, με συνεχώς βελτιούμενες αποδόσεις.

Ιδιαίτερα στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι από τη μία πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή.

Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στην Κρήτη-3

Πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη, δηλαδή η μετατροπή της πατρίδας μας σε κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν ξεκινήσει από τον τομέα της άμυνας, θα ανοίξουν την καινούρια ημέρα, της μεταμόρφωσης της Ελλάδας σε έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο, αλλά και παραγωγό ενέργειας.

Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους».