«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι, τι αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα

«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι, τι αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρυσάφι που κατέληγε καθημερινά σε εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια της Αττικής συγκέντρωναν και εξήγαγαν στην Τουρκία τα μέλη των δύο κυκλωμάτων λαθρεμπορίας που εξάρθρωσαν το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Ο ημερήσιος τζίρος των δύο εγκληματικών ομάδων υπολογίζεται στις 400.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Γιώργος Κανέλλος.

Μετά από έξι μήνες ερευνών αστυνομικοί προχώρησαν την Τρίτη στη σύλληψη 63 μελών των δύο κυκλωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα 22 άτομα. «Αρχές Ιουνίου τρέχοντος έτους περιήλθε πληροφορία στην υπηρεσία μας όπου μεταξύ άλλων μας γνωστοποιήθηκε ότι συγκεκριμένα άτομα που ονοματίζονταν διατηρούσαν νομιμοφανείς επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και τουλάχιστον την τελευταία διετία εξήγαγαν παράνομα ρολόγια, κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και χρυσό στερώντας από το Ελληνικό Δημόσιο δασμούς που υπερέβαιναν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ευρώ» αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα για την υπόθεση που περιήλθαν στη διάθεση του «kathimerini.gr». Κάποια από τα ονόματα που αναφέρονταν στην αρχική πληροφορία είχαν κατηγορηθεί το 2016 για κλεπταποδοχή στο πλαίσιο έρευνας του Τ.Α. Αμαρουσίου για την εξάρθρωση της επονομαζόμενης «Σπείρας των Ρομά».

«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι, τι αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα-1

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης έρευνας διαπιστώθηκε ότι επικεφαλής του ενός  από τα δύο κυκλώματα  είναι ένας 65χρονος Έλληνας παλιός έμπορος χρυσού με το ψευδώνυμο «Βλάχος». Φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του 130 ενεχυροδανειστήρια καθώς και ένα χυτήριο στη Δυτική Αττική, όπου γινόταν η τήξη των κοσμημάτων και των υπολοίπων χρυσών αντικειμένων (π.χ. λίρες) και η μετατροπή τους σε ράβδους χρυσού. Η αξία του χρυσού που ομάδα της οποίας φέρεται να ηγείτο εξήγαγε στην Τουρκία το τελευταίο εξάμηνο εκτιμάται στα 5 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, ως «εγκέφαλοι» του δεύτερου κυκλώματος φέρονται ένας αλλοδαπός υπήκοος Συρίας, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για διακίνηση παράτυπων μεταναστών και ένας γνωστός Έλληνας ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων, με έντονη διαφημιστική παρουσία στα ΜΜΕ. Οι συνεργοί του αποκαλούσαν «χοντρό» και το 2014 σε βάρος του είχε σχηματιστεί από την υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων δικογραφία για υπεξαίρεση και «ξέπλυμα».

Όπως διευκρίνισαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο κτίριο της ΓΑΔΑ, ο 51χρονος «τηλε- ενεχυροδανειστής» εξασφάλιζε νομιμοφάνεια στη δράση του κυκλώματος μέσω των περίπου 90 καταστημάτων που είχε υπό τον έλεγχό του. Στα γραφεία του στην οδό Πατησίων αστυνομικοί βρήκαν το πρωί της Τρίτης  13 κιλά χρυσού που εκτιμάται ότι θα κατέληγαν στην Τουρκία, ενώ η αξία του χρυσού που στη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης εξήγαγε στη γειτονική χώρα ανέρχεται στα 2.4 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, μεσούσης της έρευνας, οι «εγκέφαλοι» των δύο κυκλωμάτων συμφώνησαν να προσφέρουν για την αγορά του χρυσού έως και 1.000 ευρώ ανά κιλό λιγότερα από την ημερήσια χρηματιστηριακή τιμή του. Εξαφάνιζαν έτσι τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και δημιουργούσαν ένα ιδιότυπο λαθρεμπορικό καρτέλ.

«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι, τι αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα-2

Οι κατηγορούμενοι εξήγαγαν τις ράβδους χρυσού μέσω τουριστικών λεωφορείων που εκτελούσαν καθημερινά δρομολόγια από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορούμενος μάλιστα για την υπόθεση είναι ο σερβιτόρος ενός λεωφορείου ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη στο τελωνείο Κήπων Έβρου να μεταφέρει κρυμμένες στα ρούχα του 17 ράβδους χρυσού βάρους 24.6 κιλών, αξίας 600.000 ευρώ. Προ ημερών το ένα από τα μέλη του δικτύου στην Τουρκία (φέρεται να διατηρεί συγγενική σχέση με άτομο που συνελήφθη στην Ελλάδα) ταξίδεψε στη χώρα και συνελήφθη στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης της Τρίτης.

«Χρυσές δουλειές» για το κύκλωμα λαθρεμπόρων – Αποκαλυπτικοί διάλογοι, τι αναφέρουν τα επίσημα δικαστικά έγγραφα-3

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και κατέγραψαν τις μεταξύ τους συνομιλίες. Διεπίστωσαν ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις και φράσεις: αποκαλούσαν, ενδεικτικά, τον χρυσό «ζάχαρη», τις χρυσές λίρες Αγγλίας «κορίτσια», τα πακέτα με τον χρυσό και τα χρήματα «ταξιδιώτες» κ.ά.. Ενδεικτική είναι τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ δύο εκ των κατηγορουμένων που δημοσιεύει το kathimerini.gr:

Α: Δε μου λες, τι περίπου έχεις εκεί σε μέταλλα που θα κατεβάσω κάτω εγώ;

Β: Κοντά στα 1.300 γραμμάρια τώρα έχω και είναι να πάνω ακόμα 1.5 με 2 κιλά.

Α: Στο 1.300 είναι λιωμένα; 1.300 μιλάς δηλαδή άλλα 26.000 ευρώ;

Β: Φέρε μου 30 ρε Θανάση και θα τα δούμε αυτά

Στη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν πλάκες χρυσού 30 κιλών αξίας 545.000 ευρώ, καθαρός χρυσός βάρους 6.2 κιλών αξίας 235.600 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.590 ευρώ, 1.121 χρυσές λίρες αξίας 330.000 ευρώ και 850.000 ευρώ σε μετρητά.  Εντοπίστηκε  αποθηκευτικός χώρος – «καβάτζα»  της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης στην οδό Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας  και επιπλέον διαπιστώθηκαν παράνομες εξαγωγές  χρυσού (στην Τουρκία) και μέσω του τελωνείου του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το «παρών» σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έδωσε ο προϊστάμενος του Τ.Α. Αμαρουσίου και επικεφαλής της έρευνας Φώτης Τζελέπης. Περιφερειακός ρόλος αποδίδεται σε αστυφύλακα της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων.

Η άποψη της υπεράσπισης

Ο συνήγοροι ενός εκ των κατηγορουμένων Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης δήλωσαν: Η κατηγορία που αποδίδεται στον εντολέα μας δε στοιχειοθετείται από κανένα στοιχείο της υπό κρίση δικογραφίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι κατά την απολογία του θα αποδειχτεί αναμφίβολα ότι δεν έχει καμία ανάμειξη ούτε διακριτό ρόλο, που να δικαιολογεί τη σε βάρος του ποινική δίωξη και θα αφεθεί ελευθερος.

Ακόμα, ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας διευκρίνισε ότι ο εντολέας του πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή και χαρακτήρισε απαράδεκτο να σχολιάζει ο Πρωθυπουργός ποινικές υποθέσεις πριν αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή