Crowd Apps: «Εξυπνα» εργαλεία για διακυβέρνηση και διαβούλευση

Crowd Apps: «Εξυπνα» εργαλεία για διακυβέρνηση και διαβούλευση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετοχικότητα, διαφάνεια, λογοδοσία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τα παραπάνω δεν παραπέμπουν συνειρμικά στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο έχουμε λόγους να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Μιχάλης Ψαλλίδας, managing director της Crowdpolicy, εταιρείας που έχει αναπτύξει μία σειρά από cloud εφαρμογές σύγχρονης διακυβέρνησης, όλο και περισσότεροι δήμοι στη χώρα επιλέγουν «έξυπνες» λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ ενόψει εκλογών πολλοί είναι οι υποψήφιοι που μοιάζει να έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές της πελατειακής διοίκησης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Ενας από τους πυλώνες των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουμε είναι τα λεγόμενα Crowd Apps, συνολικά 15 εργαλεία για δήμους και κυβερνήσεις που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Εργαλεία που επιτρέπουν για παράδειγμα τη συνδιαμόρφωση του προϋπολογισμού, την ονλάιν διαβούλευση, την καταγραφή των προβλημάτων στην πόλη, αλλά και των ιδεών που μπορούν να την αλλάξουν. Στην ουσία, λύσεις που φέρνουν κοντά τους χρήστες της πόλης με τις Αρχές της», λέει ο κ. Ψαλλίδας. Από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές έχει υπάρξει το Social WiFi, που επιτρέπει το ελεύθερο δίκτυο του δήμου να επεκτείνεται προς την ευρύτερη περιοχή, κινητοποιώντας κατοίκους ή επιχειρήσεις, οι οποίοι θα τοποθετήσουν στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα τους έναν κόμβο επέκτασης.

Αντίστοιχα, η πλατφόρμα Crowdfunding επιτρέπει τις δωρεές για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων, η πλατφόρμα Ιδεών PostIt4 διευκολύνει τη συγκέντρωση ιδεών και προτάσεων των δημοτών κ.ά. «Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά πίσω στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ωστόσο καθώς πρόκειται για φθηνά εργαλεία, είναι πολλοί οι δήμοι που τα επιλέγουν. Η συνέχεια βέβαια είναι ένα «τανγκό», εμείς εκπαιδεύουμε τον δήμο στη χρήση τους και ο δήμος θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους πολίτες». Ηδη, Crowd Apps χρησιμοποιούνται σε 30 δήμους, τρεις περιφέρειες, με πάνω από 100 εγκαταστάσεις και πάνω από 20.000 χρήστες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενόψει εκλογών, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που επιλέγουν εφαρμογές συνδιαμόρφωσης του προγράμματος, διαβούλευσης και αποστολής ιδεών. «Αυτό που διακρίνουμε ως τάση είναι ότι τα πράγματα δεν κρίνονται πια με το ποιος είναι φίλος ποιου, αλλά από αντικειμενικά κριτήρια: ποιος έχει πρόγραμμα, εμπειρία επίλυσης προβλημάτων. Οι υποψήφιοι διαφοροποιούνται σήμερα σε πιο αντικειμενική βάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή