ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ζωή στα hotspots με μια κουβέρτα σε καλοκαιρινή σκηνή

i-zoi-sta-hotspots-me-mia-koyverta-se-kalokairini-skini-2286732

Mπορεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο και Κω) από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες να έχουν μειωθεί, ωστόσο δεν έχουν μηδενιστεί. Μόλις χθες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, 95 άτομα έφθασαν από την Τουρκία στη Σάμο, οικογένειες με παιδιά. Για τους «καινούργιους» η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού πολλές φορές δεν υπάρχουν διαθέσιμα χειμερινά ρούχα. Οι παροχές περιορίζονται σε μια κουβέρτα, που βέβαια δεν μπορεί να προφυλάξει από το ψύχος του χειμώνα όσους μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές. Συνολικά από τις 19 έως τις 25 Νοεμβρίου στα ελληνικά νησιά έφθασαν 751 μετανάστες και πρόσφυγες. 

Το ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 863 άτομα αλλά, όπως φαίνεται, οι μετακινήσεις δεν είναι ποτέ αρκετές. Οσοι παραμένουν πίσω συνεχίζουν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Διανύουμε τον 4ο χειμώνα που οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στα hotspots στα νησιά αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα με τον αέρα, τη βροχή, το κρύο μένοντας στο ύπαιθρο.

Στη Μόρια της Λέσβου παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί στις 5.880 άτομα (χωρητικότητα 3.000), οι συνθήκες παραμένουν απάνθρωπες.

Εκτός του επίσημου καταυλισμού παραμένουν περίπου 1.400 άτομα, οι οποίοι έχουν στήσει καλοκαιρινές σκηνές στον διπλανό ελαιώνα. Και εντός του κυρίως καταυλισμού πολλοί άνθρωποι διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές, δεδομένου ότι τα κοντέινερ είναι γεμάτα.

Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που βρίσκεται εγκατεστημένη εκτός του ΚΥΤ (ή αλλιώς hotspot), σύμφωνα με τους εργαζομένους, καθημερινά εξετάζονται δεκάδες παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματολογικά προβλήματα, διάρροιες και φυσικά ψυχολογικά προβλήματα, αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό.

Στη Σάμο παραμένουν 3.895 άτομα, ενώ το ΚΥΤ χωρά 650. Ετσι οι χιλιάδες άνθρωποι που περισσεύουν μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές είτε δίπλα στα κοντέινερ είτε εκτός της δομής. Σήμερα και αύριο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) αναμένεται να ξεκινήσουν εμβολιασμούς στη Σάμο όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 παιδιά κάτω των 16 ετών. Εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν πριν από μία εβδομάδα και στη Λέσβο σε 2.000 παιδιά, ενώ στη Χίο ήδη έχουν εμβολιαστεί 300 παιδιά.