Συλλαλητήριο και διαδήλωση ΑμεΑ κατά της λιτότητας

Συλλαλητήριο και διαδήλωση ΑμεΑ κατά της λιτότητας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό σύνθημα «Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» εκατοντάδες άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν χθες στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας τη λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευμένων πολιτικών για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια. Με αφορμή τη χθεσινή Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑμεΑ και τα κατά τόπους σωματεία διοργάνωσαν το τριήμερο 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου διαδηλώσεις σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την προβολή των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος που έχουν ως πυρήνα την προστασία των ατόμων με αναπηρία, τα οποία –όπως τονίζουν– συγκροτούν μία από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα λιτότητας και την κρίση, σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν τα άτομα με αναπηρία είναι η εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά όρια και κριτήρια, η μη μείωση του αφορολoγήτου, καθώς και η απαλλαγή τους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί την αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμούς μισθών ή συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, τη μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες και την απόλυτη προστασία των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, καθώς και των ατόμων που έχουν στην οικογένειά τους μέλη με βαριά αναπηρία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Μετά το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χρήστο Βερναρδάκη, την αναπλ. υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου και τον προϊστάμενο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θ. Καρτερό.

Σημειώνεται ότι στην οδό Ηρώδου του Αττικού, όπου εθεάθη μεταξύ των διαδηλωτών και ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχαν στηθεί από νωρίς κλούβες της αστυνομίας για να εμποδίσουν διαδηλωτές να προσεγγίσουν την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή