Αποφυλακίζονται τα τέσσερα μέλη της ΜΚΟ ERCI που είχαν συλληφθεί στη Λέσβο

Αποφυλακίζονται τα τέσσερα μέλη της ΜΚΟ ERCI που είχαν συλληφθεί στη Λέσβο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι από σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις προφυλακισμένοι για την υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ERCI καθώς οι εισαγγελικές αρχές της Μυτιλήνης έκριναν οτι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και επειδή η οργάνωση έχει διαλυθεί δεν υπάρχει ο κίνδυνος να τελέσουν εκ νέου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Οι εισαγγελικές αρχές της Λέσβου αποφάσισαν χθές να αφήσπουν ελεύθερους σήμερα τους 4 ακόμα προφυλακισμένους της οργάνωσης ERCI που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό να ενισχύσουν το ταμείο της οργάνωσης με δωρεές.

Ο ιδρυτής της οργάνωσης θα κληθεί σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» να καταβάλλει εγγύηση 10.000 ευρώ , ο υπεύθυνος της ως το περασμένο φθινόπωρο 5.000 ευρώ ενώ δύο αλλοδαποί μεταξύ των οποίων η Σύρια κολυμβήτρια και φοιτήτρια Σάρα Μαρντίνι που κρατείται στον Κορυδαλλό αποφυλακίζονται χωρίς όρους.

Εδώ και έναν τουλάχιστον μήνα ήταν εμφανές οτι οι εισαγγελικές αρχές αρχισαν να αμφιβάλλουν για το αν το υλικό των ενδείξεων που είχαν συγκεντρώσει αστυνομία και λιμενικό αρκούσε για να προχωρήσει η υπόθεση περαιτέρω.Πρίν ενα μήνα αφέθηκε ελεύθερο ενα μέλος της οργάνωσης (γυναίκα)υπέυθυνη για τη δράση της στη Λέσβο.Tελευταίος είχε προφυλακισθεί ο ιδρυτής της ΜΚΟ στα τέλη Σεπτεμβρίου που είχε παρουσιασθεί αυτοβούλως και είχε απολογηθεί στην ανακρίτρια.

Αυτό πάντως που καταλόγιζαν Αστυνομία και Λιμενικό στη Μυτιλήνη είναι ότι ενώ το δίκτυο της ERCI  γνώριζε μέσω των ανθρώπων του πού θα φτάνουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες, δεν ενημέρωνε τις Αρχές. Στην αστυνομική έκθεση αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι «συμμετείχαν σε ομάδες χωρίς να ενημερώνουν από κοινού με τα άλλα μέλη του ERCI τις διαπιστευμένες Αρχές του Λιμενικού είτε για τον απόπλου λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές είτε για την κίνηση αυτών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Η επικοινωνία των μελών της φερόμενης ως συμμορίας γινόταν σε ένα γκρουπ της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα WhatsΑpp. Η συγκεκριμένη διαδικτυακή δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν ήταν κρυπτογραφημένη στις 15 Δεκεμβρίου 2015, όταν δημιουργήθηκε η ERCI, και τα «μυστικά της πολιτείας» που φέρονται να μοιράζονται τα μέλη της ΜΚΟ και οι φίλοι τους συχνά απευθύνονται σε στελέχη του Λιμενικού.

H παρακολούθησή της από κλιμάκιο των υπηρεσιών ασφαλείας – συμμετείχε και η ΕΥΠ – οδήγησε στην παρακολούθηση αυτοκίνητου τζιπ που χρησιμοποιούσαν που βρέθηκε να έχει πλαστές πινακίδες κάτω απο τις γνήσιες. Η ανάλυση όμως των κινητών τηλεφώνων και των σκληρών δίσκων που κατασχέθηκαν δεν οδήγησε σε άλλο εύρημα πέραν του γκρουπ στο WhatsApp από τα μηνύματα στο οποίο πάντως δεν αποδείχθηκε ότι είχαν φτάσει στους υπόπτους που προφυλακίσθηκαν. Πολλά από αυτά τα μηνύματα έφταναν και σε έναν τουλάχιστον ανδρα του λιμενικού με τον οποίο συνεργαζόταν η οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή