Η Καβάλα υποδέχθηκε με θέρμη τους τρεις σκιτσογράφους της «Καθημερινής»

Η Καβάλα υποδέχθηκε με θέρμη τους τρεις σκιτσογράφους της «Καθημερινής»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θερμότατη υποδοχή επιφύλαξε η Καβάλα στους τρεις σκιτσογράφους της «Καθημερινής», που μίλησαν το περασμένο Σάββατο στο Ιμαρέτ, προσκεκλημένοι του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ. Πολυπληθής η προσέλευση, εύστοχες οι ερωτήσεις από την πλευρά του κοινού, αλλά διάχυτη η αίσθηση πως η ελληνική περιφέρεια έχει ανθρώπους σκεπτόμενους και ευαίσθητους, οι οποίοι διψούν για εκδηλώσεις ποιότητας. Aναγνώστες της «Κ» οι περισσότεροι από τους ακροατές, φάνηκε να είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη δουλειά των τριών γελοιογράφων.

Ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος και ο Ηλίας Μακρής μίλησαν αρχικά για το πώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα: οι δύο πρώτοι ανακάλυψαν πως είχαν την ευχέρεια του σκίτσου κατά τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ ο τρίτος είχε ήδη δημοσιεύσει κιόλας την πρώτη του γελοιογραφία στην εφηβεία του. Το ταλέντο του το ανακάλυψε ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης. Είδε αμέσως τη δύναμη που είχαν τα σκίτσα που του είχε δείξει ο τότε μαθητής Γυμνασίου.

Η συζήτηση –την οποία συντόνιζε η γράφουσα– άγγιξε θέματα όπως τα όρια της σάτιρας και η ύπαρξη της αυτολογοκρισίας. «Ο χρυσός κανόνας είναι να έχω έναν καλό λόγο για να κάνω ένα σκίτσο. Αυτά που με οχυρώνουν απέναντι στον σκληρό τρόπο με τον οποίο θα ενοχλήσω μια ομάδα, είναι η ευγένεια των όπλων που χρησιμοποιώ, δηλαδή το χιούμορ και η παιδεία την οποία έχει ο καθένας από εμάς και αντανακλάται στη δουλειά του», είπε ο Ανδρέας Πετρουλάκης, ενώ ο Δημήτρης Χαντζόπουλος υπογράμμιζε ότι ο μεγαλύτερος φασισμός σήμερα είναι η επέλαση της πολιτικής ορθότητας.

Η Καβάλα υποδέχθηκε με θέρμη τους τρεις σκιτσογράφους της «Καθημερινής»-1

 Από αριστερά: Ανδρ. Πετρουλάκης, Ηλ. Μακρής, Δ. Χαντζόπουλος.

Ο Ηλίας Μακρής τόνισε πως η γελοιογραφία είναι –με τον τρόπο της– μια μέθοδος να καταπολεμήσουμε τον λαϊκισμό. Αναφέρθηκε, επίσης, στα περιστατικά στα οποία διάφοροι πολιτικοί έχουν θιγεί από κάποιο σκίτσο του και έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν μαζί του.

«Και όταν δεν σας έρχεται η καλή ιδέα τότε τι κάνετε;», ήταν μία από τις ερωτήσεις ενός παρισταμένου προς τους ομιλητές. Eξήγησαν ότι η δημιουργία ενός σκίτσου δεν είναι μόνον το ραντεβού με την έμπνευση, αλλά κυρίως συγκέντρωση και σκληρή δουλειά για να μεταβολίσουν μια έξυπνη σύλληψη σε γελοιογραφία.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ερώτηση για το τι συμβαίνει όταν η εφημερίδα στην οποία εργάζεται ένας σκιτσογράφος περνά από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Οι τρεις ομιλητές έδωσαν την απάντηση ότι δεν λειτουργούν με τέτοιες δεσμεύσεις, όπως άλλωστε έχει φανεί και στο παρελθόν. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή πολλών σκίτσων τελευταίας εσοδείας που έκανε ολόκληρη την αίθουσα να τραντάζεται στα γέλια. Το 2019 είναι η χρονιά που η «Κ» εορτάζει τα 100 χρόνια της και θέλουμε να γνωρίσουμε τους αναγνώστες μας από κοντά, με βραδιές σαν και αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή