Β. Ράπανος: Πυλώνες της δημοκρατίας οι υγιείς και αξιόπιστοι θεσμοί

Β. Ράπανος: Πυλώνες της δημοκρατίας οι υγιείς και αξιόπιστοι θεσμοί

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η διαμόρφωση αξιόπιστων θεσμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προφυλαχθούμε από την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος», υπογράμμισε το βράδυ της Τρίτης ο καθηγητής Βασίλειος Ράπανος κατά την ομιλία υποδοχής του ως μέλος της της Ακαδημίας Αθηνών με επίκεντρο την ποιοτική διακύβερνηση και τις επιδόσεις του δημοσίου τομέα. 

Παράλληλα, ο κ. Ράπανος επεσήμανε πως οι υγιείς και αξιόπιστοι θεσμοί θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας θεσμούς, που είναι πυλώνες της δημοκρατίας.

«Είναι πλέον γενικότερα αποδεκτό ότι η ποιότητα διακυβέρνησης μιας χώρας είναι αντανάκλαση της ποιότητας των θεσμών της. Υγιείς μπορούν να χαρακτηριστούν οι θεσμοί που είναι ανοικτοί, αποτελεσματικοί, λογοδοτούν και με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στο να γίνει και ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Με το να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα οργανώνουν τις οικονομικές τους συναλλαγές και τις κοινωνικές τους σχέσεις, οι θεσμοί αποτελούν βασικό πυλώνα λειτουργίας των σύγχρονων κοινωνιών», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Ράπανος τόνισε δε ότι «μέσα στα προβλήματα της καθημερινότητας έχουμε λησμονήσει ότι η δημοκρατία δεν μας ήρθε ως δώρο αλλά κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες» και πρόσθεσε: «Οι πολιτισμικές αξίες, οι αντιλήψεις για δικαιοσύνη και οι ιδεολογικές πεποιθήσεις των πολιτών παίζουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις τους σε μέτρα οικονομικής πολιτικής». 

«Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων μας, που ασχολούμαστε με το χώρο των κοινωνικών επιστημών, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προτάσεων για δημόσιες πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τους όλα αυτά τα στοιχεία για να είναι εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές», υπογράμμισε. 

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία του κ. Β. Ράπανου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή