Πληρότητα και στις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων

Πληρότητα και στις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, καθώς οι «λύσεις» φιλοξενίας σε δομές στην ενδοχώρα τελειώνουν, ενώ οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται παρά την αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Από την αρχή του χρόνου έως και το τέλος Νοεμβρίου, 25.130 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα, ενώ στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (έως 2 Δεκεμβρίου) έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά 29.794 άτομα. Τον Οκτώβριο πέρασαν το Αιγαίο 4.075 άτομα και τον Νοέμβριο 2.080. Μόλις τις τρεις τελευταίες ημέρες πάνω από 300 άτομα έφθασαν από την Τουρκία. Παράλληλα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε πολλούς δήμους αντιδρά, καθώς η δημιουργία νέων δομών, όπου μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά, λίγους μόλις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους ψηφοφόρους. Χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μετέβη στις Βρυξέλλες, καθώς σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για το μεταναστευτικό θέμα.

Ενδιάμεση πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός στο Συμβούλιο θα υποστηρίξει την εφαρμογή ενδιάμεσης πρότασης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου, οι οποίες αναβάλλονται τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των αγεφύρωτων διαφορών ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας, προτείνεται εθελοντική ανακατανομή αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών που συμφωνούν στην υποδοχή τους βάσει συγκεκριμένου και δεσμευτικού για τις χώρες που θα συμμετέχουν μηχανισμού. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί στα άλλα κράτη-μέλη και, όπως επισημαίνουν, έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις και «υπάρχουν συγκλίσεις με ορισμένες χώρες».

Τα περιθώρια για την κυβέρνηση στο μεταναστευτικό στενεύουν: Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, τις δύο ημέρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχε διαδοχικές συναντήσεις με δημάρχους στο γραφείο του. Οι δήμαρχοι που βρίσκονται σε προεκλογικούς ρυθμούς διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που τους δημιουργεί η «ξαφνική» άφιξη μεταναστών στην περιοχή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς νέες δομές ανοίγουν ή κόσμος από τα νησιά μεταφέρεται σε ξενοδοχεία.

Στην Αθήνα βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Σάμο, η οποία συνόδευσε τον δήμαρχο της πόλης Μιχάλη Αγγελόπουλο στο προγραμματισμένο ραντεβού του με τον υπουργό. Στο ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης ή hotspot) στο Βαθύ της Σάμου βρίσκονται 3.900 άτομα, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι για 650.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή