Οι μαμάδες «μένουν σπίτι» για οικονομία

Οι μαμάδες «μένουν σπίτι» για οικονομία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει τις μητέρες στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να προσέχουν οι ίδιες τα παιδιά τους και τους ηλικιωμένους της οικογένειάς τους ακόμα και αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν την εργασία τους γι’ αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ο κύριος λόγος που στην Ε.Ε. δεν χρησιμοποιούνται υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, ή που δεν χρησιμοποιούνται στον βαθμό που είναι αναγκαίες, είναι σε ποσοστό 61,1% οικονομικός. Αλλες αιτίες είναι η μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας (18,7%), η ύπαρξη διαθεσιμότητας, αλλά όχι στις ώρες που επιθυμούν οι γονείς (8,1%), η δυσκολία πρόσβασης στην υπηρεσία λόγω απόστασης (6,5%), αλλά και η μη ικανοποιητική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Παρατηρητήριο, (2010), το 12,4% των εργαζομένων (211.019) δήλωσε ότι διέκοψε την εργασία του για να φροντίσει μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Εξ αυτών, το 80,4% (169.764) ήταν γυναίκες.

«Παρά το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν υιοθετήσει σειρά πολιτικών και μέτρων για την ισότητα των φύλων, οι γυναίκες παραμένουν οι κύριες υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 60,6% των νοικοκυριών με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 0-12 ετών δεν κάνει χρήση των υπηρεσιών φύλαξης, ενώ το 16,5% θα επιθυμούσε να κάνει χρήση ή να αυξήσει τις ώρες.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως ανώτατο όριο μη εξυπηρέτησης το 10%, το ποσοστό των παιδιών άνω των τριών ετών που δεν εξυπηρετούνται από κάποια δομή φροντίδας τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται, ανάλογα με το κράτος-μέλος, από 24% έως 44,5%.

Πάντως και σε επίπεδο πρόνοιας βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται, η Ελλάδα υστερεί. Προ επταετίας το επίδομα ενός τέκνου στη Δανία για το κάθε ζευγάρι ανερχόταν σε 1.267 ευρώ τον μήνα, ενώ εάν ήταν μονογονεϊκή οικογένεια σε 2.192 ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο, στην Ελλάδα το επίδομα για ένα τέκνο ανά ζευγάρι ήταν περίπου 500 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο επίδομα ανέρχεται σε 70 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή