Eώς και τρία χρόνια περιμένουν οι πτυχιούχοι κολεγίων για την αναγνώριση του πτυχίου τους

Eώς και τρία χρόνια περιμένουν οι πτυχιούχοι κολεγίων για την αναγνώριση του πτυχίου τους

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτυχιούχοι κολεγίων περιμένουν έως και τρία χρόνια για την αναγνώριση του πτυχίου τους, καταγγέλλοντας το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπουργείου Παιδείας. «Οι στοιβαγμένες αιτήσεις αγγίζουν τις 5.500. Να σημειωθεί εδώ ότι για κάθε αίτηση έχει καταβληθεί στο Υπουργείο παράβολο 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει εισπράξει συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 550.000 ευρώ.  Συνεπώς, η συμπεριφορά της πολιτείας προς το πρόσωπό μας και η ταλαιπωρία που βιώνουμε είναι εντελώς αδικαιολόγητη» λέει οι πτυχιούχοι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ»!

«Για την πολυετή αναμονή μας (έως και 3 χρόνια) ευθύνεται η στάση του Υπουργείου Παιδείας καθώς και των υπολοίπων παραγόντων που εμπλέκονται στην δύσκαμπτη διαδικασία της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας και των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων, που έχουν σύμπραξη με ΑΕΙ κρατών-μελών της Ε.Ε. και των πτυχιούχων ΑΕΙ εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων και των εξ αποστάσεως πανεπιστημίων), που έχουν φοιτήσει στο εξωτερικό και μεταφέρουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στην χώρα μας. Η αναμονή αυτή ταλαιπωρεί χιλιάδες αποφοίτους καθώς παρεμποδίζει την υγιή αξιοποίηση των προσόντων μας και δυσχεραίνει τον βιοπορισμό μας» τονίζουν.

Οι πτυχιούχοι έχουν συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας-ψήφισμα προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς Παυσανία Παπαγεωργίου, που έχει σταλεί και στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. «Δυστυχώς όμως όλοι τους αδιαφορούν για την ταλαιπωρία μας» αναφέρουν.

Η επιστολή περιγράφει αναλυτικά την προβληματική κατάσταση του ΣΑΕΠ, όπως και την μη συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας στις καταγγελίες του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Συνηγόρου του Πολίτη. Πρόσφατα παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή προς το Υπουργείο, αλλά δυστυχώς συνεχίζεται η βραδύτητα της διαδικασίας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ξεκίνησε συλλογή υπογραφών της επιστολής εδώ.

Έως τώρα περισσότεροι από 2.200 πτυχιούχοι (με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά) έχουν υπογράψει.

Η «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ» αναφέρει ότι το ζήτημα θα κοινοποιηθεί «στα Ευρωπαϊκά ανώτερα τριτοβάθμια ιδρύματα ώστε να γίνει πλήρως γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, προκειμένου να διεκδικήσουμε τα θεσμοθετημένα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιώματα που μας στερεί το Ελληνικό κράτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή