«Αδειες» ΤΟΜΥ στα… γενέθλια

«Αδειες» ΤΟΜΥ στα… γενέθλια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κεντρική παραδοχή ότι οι τοπικές μονάδες υγείας, τα μικρά ιατρεία της γειτονιάς, που είναι το σήμα κατατεθέν του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δεν έχουν επαρκή στελέχωση με οικογενειακούς γιατρούς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γιόρτασε χθες τα πρώτα «γενέθλια» των ΤΟΜΥ. Σήμερα, ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της πρώτης δομής στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, λειτουργούν 101 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, από τις 239 που προβλέπονται στον αρχικό σχεδιασμό, στις οποίες υπηρετούν περίπου 250 οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι, αριθμός που κατά το υπουργείο Υγείας θα ξεπεράσει τους 500 μόλις ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει διαδικασίες για νέους διορισμούς. Οι ΤΟΜΥ, όσες είναι σε λειτουργία, έχουν δεχθεί από τις αρχές του 2018 περίπου 350.000 επισκέψεις από πολίτες.

Κινητές μονάδες

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει τη λειτουργία των κινητών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες θα παρέχουν σε τακτική βάση υπηρεσίες σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην εκδήλωση «Ενας χρόνος ΤΟΜΥ», για τις ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές όπου δεν υπάρχει καλή στελέχωση των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων και για τις οποίες δεν προβλέπεται η ανάπτυξη ΤΟΜΥ –άλλωστε αυτές αποτελούν δομές αστικού τύπου–, σχεδιάζεται η δραστηριοποίηση κινητών μονάδων με ιατρικό εξοπλισμό και στελεχωμένων με ομάδα επαγγελματιών υγείας που θα περιλαμβάνει γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων κ.ά. Οι κινητές μονάδες θα έχουν οργανική σχέση με ένα κέντρο υγείας αγροτικού τύπου, που θα οργανώνει την εκ περιτροπής παρουσία του υγειονομικού προσωπικού της κινητής μονάδας σε δημοτικά διαμερίσματα, οι κάτοικοι των οποίων σήμερα στερούνται υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη δραστηριοποίηση τουλάχιστον μιας κινητής μονάδας ΠΦΥ σε κάθε νομό. Ηδη, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της νέας δράσης από ευρωπαϊκούς πόρους (πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα), ενώ οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει τις κινητές μονάδες θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές.

Παραδοχή

Κατά τη χθεσινή εκδήλωση, ο κ. Ξανθός παραδέχθηκε ότι οι ΤΟΜΥ που έχουν αναπτυχθεί σήμερα «δεν έχουν όλες τη στελέχωση που θα θέλαμε», προσθέτοντας ότι δρομολογούνται και νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για γιατρούς που θέλουν να εργαστούν ως οικογενειακοί στις δομές αυτές. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η πραγματική δυσκολία είναι ότι έχει μειωθεί η δεξαμενή γιατρών στη χώρα, λόγω του brain drain, απορρίπτοντας την εκτίμηση ότι οι γιατροί απλώς «γύρισαν» την πλάτη στη νέα παρέμβαση του υπουργείου. Χαρακτήρισε, δε, ελπιδοφόρο ότι στις πρώτες ΤΟΜΥ υπηρετούν και γιατροί που επέστρεψαν από το εξωτερικό. Αναφορικά με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που επίσης υπάρχει έλλειμμα σε σχέση με τις ανάγκες –περίπου 700 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι έχουν δεχθεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί– όταν το ίδιο το υπουργείο είχε δημοσιοποιήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.800, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια βελτίωσης των όρων της σύμβασης ώστε να πεισθούν και άλλοι να συνεργαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή