Η μεγάλη ώρα της ελευθερίας για τη Σάρα

Η μεγάλη ώρα της ελευθερίας για τη Σάρα

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα της αποφυλάκισής της από τον Κορυδαλλό, η Σύρια Σάρα Μαρντίνι έκλεινε ακριβώς 3,5 μήνες στη φυλακή. Εκείνο το πρωί, ξαφνικά συνειδητοποίησε κάτι: 3,5 ήταν και οι ώρες που κολυμπούσε από την Τουρκία στη Λέσβο, όταν η μηχανή της βάρκας που μετέφερε 20 άτομα νέκρωσε. Δεν πίστευε ποτέ σε τέτοιου είδους συμβολικές συμπτώσεις, αλλά της έκανε εντύπωση. Στη φυλακή 3,5 μήνες κάποιες ημέρες ήταν δύσκολες, αλλά γενικά προσπάθησε να το αντιμετωπίσει κάπως διαφορετικά, όπως άλλωστε έκανε και σε άλλες δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν. «Η φυλακή ήταν λίγο σαν παρατεταμένες διακοπές, μόνο που ήμουν πίσω από κλειδωμένες πόρτες», είπε στην «Κ».

Τα χάρισε όλα

Κοιμόταν πολύ, διάβαζε, έκανε διάφορες καλλιτεχνικές κατασκευές. Ακόμα και έγκλειστη, η 23χρονη κοπέλα είχε καταφέρει να δημιουργήσει γύρω της μια μικρή κοινότητα. Είχε μάλιστα ξεσηκώσει συγκρατούμενες αλλά και υπαλλήλους να βελτιώσουν τις συνθήκες των φυλακών. Ηταν η μικρότερη σε ηλικία στον θάλαμο και την είχαν λίγο σαν παιδί τους. Οταν έμαθαν πως θα αποφυλακιστεί, η χαρτορίχτρα της πτέρυγας έριξε μια τελευταία φορά τα χαρτιά (της είπε πως όλα από εδώ και πέρα θα πάνε καλά), δύο άλλες γυναίκες της χάρισαν τα κομποσκοίνια τους (για να τις θυμάται και να την προστατεύουν). Εκείνη τους χάρισε σχεδόν ό,τι προσωπικό αντικείμενο είχε μαζί της – ακόμα και τα σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει η μητέρα της την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε στη φυλακή. Οταν αργότερα η μητέρα της το έμαθε, έβαλε τα γέλια και τη μάλωσε γλυκά. «Πάντα αυτό κάνεις!» της είπε. Και τις 10.000 δολάρια από το βραβείο του πανεπιστημίου του ΜΙΤ που κέρδισε την περασμένη εβδομάδα είχε σκοπό να δωρίσει, αλλά δεν την άφησαν οι δικοί της:

«Εχεις πολλά έξοδα και καθόλου χρήματα, θα τα χρειαστείς» επέμειναν.

Την Τετάρτη, όλα ήταν θεωρητικά έτοιμα για την αποφυλάκισή της από το μεσημέρι. Tα χρήματα για την εγγύηση (5.000 ευρώ) είχαν συγκεντρωθεί και ο εισαγγελέας είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα. Εκείνη είχε από νωρίς μαζέψει τα πράγματα της – τρεις μεγάλες τσάντες σχεδόν όλες με βιβλία. Είχε αφήσει απέξω μόνο την αυτοβιογραφία του Μάλκομ Χ.

Με τη Δανάη, μία από τις δικηγόρους του Solidarity Now, της ΜΚΟ που βοήθησε από την πρώτη στιγμή στην υπόθεση, είχαν συμφωνήσει να το διαβάζουν ταυτόχρονα και να το συζητούν και η Σάρα εκείνο το μεσημέρι σημείωνε διάφορα σημεία που ήθελε να αναλύσουν – ήταν μάλλον μια προσπάθεια να ξεχαστεί περιμένοντας την αποφυλάκισή της.

Ο καλός της φίλος Σον, επίσης εθελοντής ήταν ήδη ελεύθερος, το ίδιο και ο Νάσος, πρώην υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και επίσης διασώστης. Η Σάρα ήθελε με το που θα βγει να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για τη Λέσβο και να συναντηθούν όλοι εκεί. «Θα κάνουμε όμως πρώτα μια στάση σε ένα μαγαζί για να αγοράσω μερικά ρούχα», είχε πει γελώντας στους δικηγόρους της. Χωρίς δικά της ρούχα για μήνες, ανυπομονούσε να φορέσει κάτι που είχε επιλέξει η ίδια. Η ώρα όμως περνούσε και άρχισε να ανησυχεί μήπως κάτι είχε πάει στραβά. Οι φύλακες συμμερίζονταν την αγωνία της. «Οταν ξέρεις πως θα βγεις, κάθε παραπάνω ώρα μοιάζει αιώνας» σχολίασε στην «Κ» μια υπάλληλος. Οταν τελικά στις 9.30 μ.μ. βγήκε, ήταν πλέον εξουθενωμένη και έμοιαζε αναστατωμένη.

Στο αυτοκίνητο είπε στη Δανάη τα κακά νέα που μόλις είχε μάθει: «Δεν επιτρέπεται να ταξιδέψω στην Λέσβο μέχρι το 2025». Στο νησί είχε φτάσει το 2015 όταν ξεκινούσε το επικίνδυνο ταξίδι για την Ευρώπη, εκεί επέλεξε να επιστρέψει ως εθελόντρια, εκεί τη συνέλαβαν με την κατηγορία πως ανήκει σε εγκληματικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών. Παρ’ όλα αυτά, τη Λέσβο τη νιώθει σπίτι της και της φαινόταν αδιανόητο πως δεν θα μπορούσε να ξαναπάει. «Μην ανησυχείς» την καθησύχασαν οι δικηγόροι, «θα τη βρούμε την άκρη».

Πήγαν για φαγητό στο κέντρο της Αθήνας αλλά εκείνη δεν μπορούσε να φάει τίποτα. «Σου λείπει ήδη το φαγητό της φυλακής;» την πείραζαν. Με τη μητέρα της που μόλις είχε φτάσει από το Βερολίνο και μερικούς καλούς φίλους έκατσαν μέχρι αργά, λέγοντας ιστορίες. Ολοι χαμογέλασαν όταν συνειδητοποίησαν πως εκείνη η ημέρα, της αποφυλάκισής της, ήταν παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού – μία ακόμη συμβολική σύμπτωση. Οταν αργότερα άνοιξε το κινητό της, είδε τα (κυριολεκτικά) χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης που είχε λάβει όλο αυτό το διάστημα, από φίλους αλλά και αγνώστους. Μίλησε με την οικογένειά της, τον πρώην προπονητή της που της έχει σταθεί σαν αδελφός και με τον διευθυντή του Πανεπιστημίου Bard στο Βερολίνο. «Σε παρακαλώ να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο και να ξεκουραστείς», της έγραψε…

To αντάμωμα 

Ευτυχώς η αποφυλάκιση της Σάρα δεν είχε γεωγραφικό περιορισμό οπότε αναμένεται τώρα να συνεχίσει τις σπουδές της. Και εκείνη ανυπομονεί να επιστρέψει στο Βερολίνο, ξέρει βέβαια πως όσο και να θέλει να αφήσει πίσω της όλη αυτή την ιστορία, η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Ακόμη αντιμετωπίζει κατηγορίες και εν δυνάμει μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση. Το πρωί μετά την αποφυλάκισή της πήγε στο γραφείο του δικηγόρου της Ζαχαρία Κεσσέ, για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Κάποια στιγμή όμως χτύπησε το κουδούνι. Αφού δεν μπορούσε η Σάρα να πάει στη Λέσβο, είχε έρθει η Λέσβος σε εκείνη. Η καλύτερή της φίλη, επίσης εθελόντρια, είχε πάρει το πρωινό αεροπλάνο για να τη δει. Η συζήτηση για την υπόθεσή της έπρεπε να περιμένει…


Βίντεο: Η Σάρα Μαρντίνι μιλάει στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και της «Κ» Τάσο Τέλλογλου:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή