Οργανωμένη η επίθεση με μαχαίρι στην Πανεπιστημιούπολη

Οργανωμένη η επίθεση με μαχαίρι στην Πανεπιστημιούπολη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είπαμε μία μαχαιριά, όχι τέσσερις». Αυτό ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να λέει ένας εκ των κουκουλοφόρων προς τον φίλο του που μαχαίρωσε φύλακα μέσα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η φράση αποδεικνύει την ωμότητα των προθέσεων και ότι η πράξη ήταν προσχεδιασμένη.

Ειδικότερα, στο αμφιθέατρο του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος από το βράδυ της Παρασκευής γινόταν πάρτι φοιτητών. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου, μία ομάδα περίπου 10 κουκουλοφόρων –άλλοι λένε ότι βγήκαν από το πάρτι, άλλοι ότι ήλθαν απέξω– βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του τμήματος και άρχισαν να σπάζουν τζάμια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδο, πιθανότατα για να ζεσταθούν. Επίσης, εκτιμάται ότι οι κουκουλοφόροι ήθελαν να εισέλθουν στο μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας με τα πολύτιμα εκθέματά του. Αυτό απετράπη.

Μόλις η ομάδα ασφαλείας του ιδρύματος αντελήφθη τα γεγονότα, έσπευσε στο σημείο με το αυτοκίνητο του ιδρύματος. Ενας εκ των φυλάκων έκανε παρατήρηση στους αγνώστους την ίδια στιγμή που με τον πυροσβεστήρα άρχισε να σβήνει τη φωτιά, καθώς γύρω υπάρχει δασώδης έκταση και υπήρχε κίνδυνος για εξάπλωσή της. Τότε ένας από τους αγνώστους επιτέθηκε στον φύλακα με μαχαίρι. Η προσπάθεια του θύματος της επίθεσης να αμυνθεί, αλλά και η επένδυση του μπουφάν του, που «απέκρουσε» τις μαχαιριές, αποδείχθηκαν σωτήριες.

Αμέσως μετά οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή. Ο φύλακας διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας για την παροχή πρώτων βοηθειών και όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, ευτυχώς τα τραύματά του δεν ήταν σοβαρά. Αστυνομικοί, που έσπευσαν στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, προσήγαγαν 13 άτομα που εντόπισαν περιμετρικά του χώρου. Αργότερα, αφέθηκαν ελεύθερα τα 11, αφού δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ συνελήφθησαν τα 2 άτομα για κατοχή ναρκωτικών.

«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πρώτιστα ακαδημαϊκής ελευθερίας, δηλαδή ελευθερίας άσκησης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών καθηκόντων όλων των συντελεστών του, και χώρος ελεύθερης έκφρασης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ανοιχτός στην κοινωνία και σε άμεση συνέργεια με αυτήν, χώρος όπου οι κανόνες και οι νόμοι του κράτους θα πρέπει να είναι το ίδιο σεβαστοί και να εφαρμόζονται απ’ όλους για όλους. Οργανώσεις ή πολίτες που αυθαιρετούν, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν και γενικά παρανομούν μέσα στα πανεπιστήμια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τον νόμο όπως και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια», ανέφερε η ΠΟΣΔΕΠ, η ηγεσία της οποίας υπενθύμισε χθες πρόσφατη σχετική απόφασή της. Και η ομοσπονδία πρόσθεσε: « Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται δυστυχώς δικαιώνει τις προβλέψεις της Ομοσπονδίας μας, όταν πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση επανανομοθετούσε το “άσυλο” στα Πανεπιστήμια. Είχαμε τότε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμιά αναγκαιότητα γι’ αυτό, καθώς η δημοκρατία μας είναι στέρεα θεμελιωμένη σε όλα τα επίπεδα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία αλλά και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια είναι έννοιες κατοχυρωμένες από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και δεν χρειάζονται καμιά επιπλέον νομοθέτηση». «Θα προασπίσουμε με κάθε μέσο την ασφάλεια των φοιτητών, των στελεχών και των καθηγητών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή