Νέος «γύρος» απολύσεων σε μονάδες ΠΕΔΥ

Νέος «γύρος» απολύσεων σε μονάδες ΠΕΔΥ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «ξαφνικό θάνατο» απειλούνται μονάδες Υγείας – πρώην ΠΕΔΥ, ενόψει της απόλυσης γιατρών που δεν δέχονται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία στο τέλος του έτους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της μονάδας Υγείας του Αργους, όπου οκτώ στους 11 γιατρούς –και τρεις στους τρεις παθολόγους– εργάζονται σήμερα αν και διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων. Εφόσον και οι οκτώ αποφασίσουν να μη συμμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, το οποίο με νόμο έχει δώσει διορία έως το τέλος του έτους να ενταχθούν στο σύστημα ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, τότε η μονάδα δεν θα μπορεί ουσιαστικά να λειτουργήσει. Αντίστοιχα, σχεδόν οι μισοί εκ των 55-60 γιατρών που εργάζονται στη μονάδα Υγείας της Αγίας Παρασκευής κινδυνεύουν να απολυθούν στο τέλος του έτους, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτούς και όσοι γιατροί αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης. Ηδη, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας έχει «κλειδώσει» έξω από το σύστημα για τον προγραμματισμό ραντεβού μετά την 1/1/2019 όσους γιατρούς εργάζονται στις μονάδες με δικαστικές αποφάσεις.

«Πλήγμα»

Πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο «πλήγμα» που δέχονται οι μονάδες Υγείας – πρώην ΠΕΔΥ, μετά τη μαζική απόλυση περίπου 3.000 γιατρών το 2014, όταν κλήθηκαν και τότε να διαλέξουν μεταξύ του ιδιωτικού τους ιατρείου και του ΠΕΔΥ. Από τους περίπου 5.500 γιατρούς που είχαν τότε οι μονάδες, έμειναν οι 2.500, εκ των οποίων περίπου οι μισοί προσέφυγαν δικαστικά και με προσωρινά μέτρα συνεχίζουν και σήμερα να έχουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.Σήμερα, και αυτοί κινδυνεύουν με απόλυση αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στην ίδια γραμμή που είχε και η Ν.Δ. για καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς των μονάδων.

Οπως εξήγησαν χθες ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης και ο αντιπρόεδρος Σάββας Παρασκευόπουλος, στο τέλος του έτους κινδυνεύουν να απολυθούν 800 γιατροί εφόσον δεν επιλέξουν να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ για επιπλέον 300 (πρώην απολυμένοι που επαναπροσελήφθησαν το 2017 με αποφάσεις δικαστηρίων) η διορία λήγει στο τέλος Μαρτίου 2019.

Ηδη η πλειονότητα των γιατρών που κινδυνεύουν με απόλυση έχει προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη εναντίον του σχετικού νόμου του υπουργείου και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Παράλληλα, η ομοσπονδία προσανατολίζεται και σε κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο. «Εχουμε το know-how (σ.σ.: γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε)», είπε ο κ. Ψυχάρης, υπενθυμίζοντας την απεργία διαρκείας των γιατρών τον χειμώνα του 2014, όταν μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε τότε τις κινητοποιήσεις τους.

«Ερασιτεχνισμός»

Οι εκπρόσωποι των γιατρών των μονάδων Υγείας άσκησαν σκληρή κριτική και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κάνοντας λόγο για «απόλυτο ερασιτεχνισμό». Οπως είπαν, μόνο ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας μπορεί να εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, τονίζοντας ότι υπάρχει απροθυμία των γιατρών να συνεργαστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλοί παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των μονάδων Υγείας – πρώην ΠΕΔΥ έχουν προσφύγει κατά της απόφασης του υπουργείου Υγείας να τους «βαφτίσει» οικογενειακούς γιατρούς.

Για «ναυάγιο» στην υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού κάνει λόγο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που συγκαλεί αύριο σύσκεψη για το θέμα αυτό, ενώ η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την απουσία επαρκούς αριθμού οικογενειακών γιατρών, ζητεί από το υπουργείο να αλλάξει τακτική και να αντιμετωπίσει με αίσθημα ευθύνης και με σοβαρότητα τους πολίτες και τους γιατρούς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή