Επιδόματα που βγάζουν… Μάτι

Επιδόματα που βγάζουν… Μάτι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 550 εκτιμάται ότι θα φθάσουν οι οικοδομικές άδειες στο Μάτι για την ανέγερση νέων κατοικιών στη θέση εκείνων που κάηκαν, ενώ στις 3.500 οι άδειες επισκευής. Το πόσοι εξ αυτών, βέβαια, ήταν νόμιμοι και πόσοι παράνομοι δεν απασχολεί την πολιτεία, που διά νόμου πλέον πρόκειται όχι μόνο να εκδώσει άδειες, αλλά και να μοιράσει νέα «κοινωνικά» επιδόματα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και στο ρέμα της περιοχής.

Την Παρασκευή δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο ν. 4579/18, σε άρθρο του οποίου περιλαμβάνονται οι ειδικές ρυθμίσεις για την πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι.

Ο «τοπάρχης»

Χθες, ο επίδοξος… «τοπάρχης», υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε την απόφαση που καθορίζει τις προθεσμίες και διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής για το ΥΠΟΜΕΔΙ για ανακατασκευή, αυτοστέγαση, αποπεράτωση και επισκευή των πληγέντων κτιρίων. «Με τη δημοσίευση της απόφασης που αφορά τις προθεσμίες και τις διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής ξεκινά η υποβολή φακέλων για την αποκατάσταση των κτιρίων, ενώ αναμένεται να υποβληθούν τουλάχιστον 550 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών ανέγερσης και 3.500 αιτήσεις για χορήγηση οικοδομικών αδειών επισκευής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το ερώτημα βέβαια είναι… τι καινούργιο θα προβλέπει η απόφαση αυτή, καθώς οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι προθεσμίες για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων έχουν καθοριστεί ήδη από τις 3 Αυγούστου (ΦΕΚ Β 3255) με κοινή απόφαση τεσσάρων υπουργείων, ενώ η διαδικασία είναι γνωστή και επαναλαμβάνεται σε όλες τις ανάλογες καταστροφές. Το ΥΠΟΜΕΔΙ, πάντως, παρότι ανακοίνωσε την υπογραφή της απόφασης, αρνήθηκε να τη δώσει στη δημοσιότητα με το επιχείρημα ότι… έχει σταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι οι πολιτικές φιλοδοξίες των βουλευτών ή τοπικών αρχόντων που θα πολιτευτούν σε μερικούς μήνες στην περιοχή, αλλά… οι συνέπειες των φιλοδοξιών αυτών, που δείχνουν να ρέπουν προς την επανάληψη των όσων γνωρίζαμε έως σήμερα. Με την εξαίρεση των μέτρων που λαμβάνονται ενόψει της θέσπισης ειδικού χωρικού σχεδίου (και τα οποία αποσκοπούν στην καλύτερη χάραξη οδών και στη διάνοιξη διόδων για τους πεζούς προς τη θάλασσα), τόσο το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο για το Μάτι όσο και ο χειρισμός της καταστροφής από το υπουργείο Υποδομών απευθύνονται αποκλειστικά στην ικανοποίηση του «λαϊκού αισθήματος», αντιμετωπίζοντας εξίσου νόμιμα και παράνομα κτίρια, διανέμοντας μελέτες από μηχανικούς και «έκτακτα κοινωνικά επιδόματα» (το ύψος των οποίων θα αποφασίσει ο κ. Σπίρτζης).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου διαχείρισης της καταστροφής είναι η χορήγηση επιδόματος επισκευής ή ανακατασκευής ανεξαρτήτως νομιμότητας (το διάταγμα του 1979, που είχε προβλεφθεί για περιπτώσεις σεισμόπληκτων οικισμών, χρησιμοποιείται ως έχει), ακόμα και στις περιπτώσεις κτιρίων που πρέπει να κατεδαφιστούν για τη διάνοιξη οδών. Επίσης, η χορήγηση άδειας επισκευής σε κατοικίες που βρίσκονται ολόκληρες ή εν μέρει στη ζώνη που θα χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη οδών, παρότι στη συνέχεια θα πρέπει να απαλλοτριωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή