Απειλές Τραμπ για την κατασκευή του τείχους

Απειλές Τραμπ για την κατασκευή του τείχους

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απείλησε χθες να αφήσει απλήρωτους εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αν οι Δημοκρατικοί δεν εγκρίνουν χρηματοδότηση 5 δισ. δολαρίων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Τον Ιανουάριο ξεκινάει η θητεία της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, ως εκ τούτου ο Αμερικανός πρόεδρος «τα δίνει όλα», όσο ακόμη το Κογκρέσο είναι φιλικό προς τον Λευκό Οίκο.

«Αν δεν πάρουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό που θέλουμε, θα εμποδίσω τη χρηματοδότηση του δημοσίου. Με υπερηφάνεια θα κάνω κάτι τέτοιο για χάρη της ασφάλειας των συνόρων. Δεν θα ρίξω τις ευθύνες σε εσάς, θα σταματήσω τη χρηματοδότηση εγώ ο ίδιος», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στους επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή και τη Γερουσία Νάνσι Πελόσι και Τσακ Σούμερ, αντίστοιχα, που τον επισκέφθηκαν στο Οβάλ Γραφείο.

Στις 21 Δεκεμβρίου εξαντλούνται τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το Πεντάγωνο, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Βετεράνων έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Αυτά τα τσαλίμια που κάνει δεν θα τον βοηθήσουν να φτιάξει το τείχος του και θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε πολλούς ανθρώπους γιατί θα διακόψει τη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Σούμερ εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν χρηματοδότηση 1,3 δισ. δολαρίων για την προστασία των συνόρων και υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι παραπάνω από αρκετό για τον σκοπό αυτό. Η Γερουσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, αλλά τέτοιου είδους νομοθετήματα απαιτούν ευρεία πλειοψηφία, την οποία οι Δημοκρατικοί δεν προτίθενται να προσφέρουν.

Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, ο Τραμπ έχει στο οπλοστάσιό του και δεύτερη απειλή. «Αν οι Δημοκρατικοί δεν δώσουν χρήματα, το τείχος θα το χτίσει ο στρατός», ισχυρίστηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή