Αργεί ακόμα η μετάβαση του Δημοσίου στην e-εποχή

Αργεί ακόμα η μετάβαση του Δημοσίου στην e-εποχή

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς «χελώνας» γίνεται η μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση (2018) του Παρατηρητηρίου του Δημοσίου Τομέα που λειτουργεί στο «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 130 δράσεις της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής (2016-2021), 60% (78) βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, 18% (24) βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο, 13% (17) σε προχωρημένο στάδιο και μόλις 8% (11) έχουν ολοκληρωθεί.

Μπορεί το «Μητρώο Πολιτών» που θα διασυνδέει ληξιαρχεία, δημοτολόγια κ.λπ. να έχει ενεργοποιηθεί, παραμένει άγνωστο όμως πότε θα λειτουργήσει για τους πολίτες.

Ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση, η διαδικτυακή Πύλη ΕΡΜΗΣ παρέχει κυρίως απλά πιστοποιητικά και χρησιμοποιείται ελάχιστα από τους πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 επί συνόλου 4,9 εκατομμυρίων πιστοποιητικών που χορηγήθηκαν μέσω ΚΕΠ, μόνο το 0,26% (12.816) διεκπεραιώθηκε μέσω της Πύλης ΕΡΜΗΣ.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το «Δίκτυο» δεν γίνεται ψηφιοποίηση εγγράφων σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, ενώ δεν ολοκληρώθηκε μέσα στο 2018, όπως είχε εξαγγελθεί, η πλήρης ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων μεταξύ υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή