Η Ιερά Σύνοδος όρισε επιτροπή για τη συμφωνία

Η Ιερά Σύνοδος όρισε επιτροπή για τη συμφωνία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Επιτροπή, η πλειονότητα των μελών της οποίας είναι φίλα προσκείμενη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και είτε έχει υποστηρίξει το προσχέδιο συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου με τον Αλέξη Τσίπρα ή δεν την έχει απορρίψει κάθετα, στέλνει η ΔΙΣ στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Βέβαια, η σύνθεση της επιτροπής είναι πρόταση του κ. Ιερωνύμου. Ο ίδιος άλλωστε φέρεται αποφασισμένος να υποστηρίξει τη συμφωνία, ωστόσο όλα θα κριθούν στην Ιεραρχία των 82 μητροπολιτών, η οποία απέρριψε κάθετα το προσχέδιο. Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» μητροπολίτης, «στο θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών η θέση που διαμόρφωσε η Ιεραρχία, απορρίπτοντας το προσχέδιο συμφωνίας, είναι δεσμευτική για την επιτροπή». Η επιτροπή θα έχει πρόεδρο τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και μέλη τους:

• Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο.

• Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

• Αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Παπαθωμά, καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

• Πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Καλλιακμάνη, καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

• Πατέρα Γεώργιο Σελλή, πρόεδρο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ).

• Βασίλειο Κονδύλη, επίκουρο καθηγητή της Νομικής ΕΚΠΑ.

• Θεόδωρο Παπαγεωργίου, νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης, η επιτροπή θα μπορεί να καλεί αρχιερείς και επιστήμονες με ειδικές γνώσεις επί των προς συζήτηση θεμάτων. Σκοπός της είναι να διαμορφώσει από κοινού με την Πολιτεία μία τελική πρόταση επί των 15 σημείων του προσχεδίου συμφωνίας που παρουσιάστηκε στις 6 Νοεμβρίου. Η σκιαγράφηση της ανθρωπογεωγραφίας των μελών της επιτροπής δείχνει ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν επιτεθεί στο προσχέδιο συμφωνίας ή είναι της «επιρροής» Ιερωνύμου. Βεβαίως μετέχουν ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ που έχει απορρίψει κάθετα τη συμφωνία αλλά και ο κ. Παπαγεωργίου που συνέβαλε στη διαμόρφωσή της. «Πώς θα διαπραγματευθεί ο κ. Παπαγεωργίου, όταν είναι εκ των βασικών διαμορφωτών του προσχεδίου, που απέρριψε η Ιεραρχία και ο κλήρος;» δήλωσε χθες στην «Κ» εκκλησιαστικός παράγων.

Για να ενισχύσει την απόφασή του να προχωρήσει στη συμφωνία με την κυβέρνηση, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε στα μέλη της ΔΙΣ ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας «είχε βομβαρδιστεί από μυθεύματα του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου σχετικά με τη μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία». Επίσης, ότι είχε ανησυχήσει από φωνές που μιλούσαν για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, μεταβολής των ενοριών από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου έπειτα από διετία από την κυβέρνηση και μετάβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Εκκλησία.

Ο κ. Ιερώνυμος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από τα επόμενα βήματα διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας θα υπάρξει συμφωνία, η οποία θα υιοθετηθεί από την Ιεραρχία. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να άφησε αιχμές προς τους διαφωνούντες ιεράρχες, λέγοντας ότι «εμείς έχουμε την αίσθηση ότι θα προχωρήσουμε, ότι θα υιοθετήσει η Ιεραρχία, διότι αποβλέπουμε όλοι μας, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, όχι στην προσωπική ικανοποίηση». Οι μητροπολίτες που υπερασπίστηκαν τη συμφωνία είχαν κατηγορήσει όσους μητροπολίτες την πολέμησαν ότι κινούνται έχοντας προσωπικά κίνητρα.