ΥΠΠΟ: «Λήξη συναγερμού» για το 2% από το υπ. Οικονομίας

ΥΠΠΟ: «Λήξη συναγερμού» για το 2% από το υπ. Οικονομίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν τίθεται ζήτημα τροπολογίας», διαμηνύουν στην «Κ» συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, με αφορμή την ανακοίνωση των 15 οργανισμών συλλογικής διαχείρισης την περασμένη Δευτέρα.

Η συνάντηση που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός πριν από μερικές ημέρες με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΣΕΠΕ) και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης έγινε με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου για τη βιομηχανική ιδιοκτησία.

Οι εκπρόσωποι των οργανισμών ωστόσο αποχώρησαν από τη συνάντηση και σε ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για «αντιθεσμική παγίδευσή» τους, καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις» υπέρ των επιχειρήσεων του ΣΕΠΕ, και εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες αναδρομικές αλλαγές στις διατάξεις του νόμου περί της «εύλογης αμοιβής» μέσω τροπολογίας.

Το ζήτημα αφορά την «εύλογη αμοιβή» που έχει θεσμοθετηθεί στο 2% της αξίας ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ και ισχύει από την ψήφιση του σχετικού νόμου το καλοκαίρι του 2017. Ο νόμος τροποποιήθηκε μία φορά την άνοιξη του 2018 και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη.

Φέτος αναμένεται να γίνει για πρώτη φορά ο υπολογισμός της «εύλογης αμοιβής» από τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα γνωστοποιηθεί το ποσό που αντιστοιχεί στους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συνεργάτες του κ. Πιτσιόρλα τόνισαν στην «Κ» ότι η «πρωτοβουλία διαλόγου» έγινε ύστερα από αίτημα των ιδιωτικών εταιρειών που καλούνται να καταβάλουν την «εύλογη αμοιβή», προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένα «πρακτικά» προβλήματα. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η έλλειψη κοινής «εισπρακτικής ομπρέλας» και η ένταξη αναδρομικών εισφορών (προ του 2017) στους ισολογισμούς τους. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Στην επίμαχη συνάντηση εκπροσωπήθηκε το υπουργείο Πολιτισμού, πηγές του οποίου τόνιζαν χθες στην «Κ» ότι ένας τέτοιος διάλογος «δεν ωφελεί» τη δεδομένη χρονική στιγμή και σημειώναν την επάρκεια του πρόσφατου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων (ν. 4481/2017).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή