Προσφυγικό: Τα κονδύλια υπάρχουν, οι δομές κλείνουν

Προσφυγικό: Τα κονδύλια υπάρχουν, οι δομές κλείνουν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσος είναι ο κίνδυνος να μείνουν στον δρόμο εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα, μετά την ανακοίνωση του σωματείου PRAKSIS ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των 11 δομών φιλοξενίας ανηλίκων που διατηρεί σε όλη τη χώρα. Η χωρητικότητα αυτών των δομών είναι 239 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% των θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το σωματείο, αλλά και άλλες ΜΚΟ που διατηρούν ξενώνες ανηλίκων, δεν οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίων αλλά στην αδυναμία της κυβέρνησης να εκταμιεύσει τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια εγκαίρως. Ταυτόχρονα, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1.935 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται εκτός κατάλληλων δομών φιλοξενίας και παραμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ανάμεσα σε άγνωστους ενηλίκους ή και σε συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση η οποία αφορά την ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων», επισημαίνει η PRAKSIS. Οπως αναφέρει, δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλέον όχι μόνο τους μισθούς των εργαζομένων οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη των γραφείων της οργάνωσης, αλλά ούτε τα έξοδα για τη σίτιση των παιδιών και τους λογαριασμούς.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναμένεται να συνεχισθούν, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην κλείσουν οι δομές.

Στο μεταξύ, ένας νεαρός Αφγανός, που έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο, εντοπίστηκε νεκρός χθες το πρωί κοντά στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου. Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Την ίδια στιγμή, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει. Το τελευταίο 24ωρο, 144 άτομα έφθασαν στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων τα 102 στη Σάμο όπου το ΚΥΤ στο Βαθύ παραμένει υπερπλήρες «φιλοξενώντας» 4.028 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τα 650 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή