Παραχώρηση του Ξενία Ανδρου ζητεί ο δήμος

Παραχώρηση του Ξενία Ανδρου ζητεί ο δήμος

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποχαρακτηρισμό και την κυριότητα του διατηρητέου Ξενία Ανδρου ζητεί από την ΕΤΑΔ ο δήμος του νησιού. Οπως υποστηρίζει, το κτίριο έχει μετατραπεί από χρόνια σε «ανοικτή πληγή» του νησιού, εστία μόλυνσης και επικίνδυνο για περαστικούς και περιοίκους.

Το Ξενία Ανδρου «Τρίτων» χτίστηκε το 1958 και είναι το πρώτο έργο του Αρη Κωνσταντινίδη στον ΕΟΤ. Χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2011, αλλά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση καθώς έχει εγκαταλειφθεί από το 1999. Πρόσφατα η ιδιοκτήτριά του, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ανακοίνωσε ότι πρόκειται και πάλι να αναζητήσει επενδυτή για την επισκευή/λειτουργία του μέσα στο 2019. «Μέχρι και σήμερα όσες προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος έγιναν απέβησαν άκαρπες. Η μη αξιοποίηση του Ξενία και η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει εδώ και χρόνια προκαλεί το κοινό αίσθημα και συντελεί στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Επιπλέον, το κτίριο αποτελεί εστία μόλυνσης και απειλή για το περιβάλλον», αναφέρει σε επιστολή του προς την ΕΤΑΔ ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης.

Ο Δήμος Ανδρου ζητεί την παραχώρηση του κτιρίου και τον αποχαρακτηρισμό του, με προφανή σκοπό την κατεδάφισή του (παρότι δεν αναφέρεται ευθέως). «Ο Δήμος Ανδρου ζητεί τον αποχαρακτηρισμό και την παραχώρησή του. Οποιαδήποτε πρόταση εκ μέρους της ΕΤΑΔ για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Ξενία είναι επιθυμητή και προς συζήτηση. Αντί να φιλοξενεί λάσπες, τρωκτικά και απορρίμματα, είναι προς όφελος όλων να δοθεί στον δήμο, προκειμένου να το διαχειριστεί με γνώμονα τη διασφάλιση της υγιεινής και της αναβάθμισης του περιβάλλοντος», καταλήγει η επιστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή