Πανεπιστήμια: Μεγαλώνει ο «χάρτης» των μετεγγραφών

Πανεπιστήμια: Μεγαλώνει ο «χάρτης» των μετεγγραφών

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης εισηγείται την ένταξη δεκάδων τμημάτων ΑΕΙ, που μέχρι σήμερα είναι «ανάδελφα»

3' 44" χρόνος ανάγνωσης

Νέα… pins στον χάρτη των τμημάτων που επιτρέπουν αλλά και δέχονται μετεγγραφές φοιτητών θα προσθέσει το υπουργείο Παιδείας. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) σε εισήγησή της, την οποία παρουσιάζει η «Κ», προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου την ένταξη στον χάρτη πολλών τμημάτων που ήταν πρώην ΤΕΙ και πανεπιστημιοποιήθηκαν το 2018 και το 2019. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα τμήματα, τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν «ανάδελφα».

Πανεπιστήμια: Μεγαλώνει ο «χάρτης» των μετεγγραφών-1Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, πολλά πρώην ΤΕΙ έχουν ήδη συμπληρώσει τετραετία ή πενταετία λειτουργίας και επίσης τα προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποιηθεί. Αυτό έχει αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν στο κλαμπ των παλαιότερων τμημάτων και έτσι οι φοιτητές τους να μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στα κεντρικά τμήματα. Η ζήτηση για μετεγγραφές είναι κυρίως προς τα τμήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας από φοιτητές που δεν αντέχουν οικονομικά να μεταναστεύσουν μακριά από το πατρικό τους, λόγω της ακριβής φοιτητικής στέγης.

Συνολικά 317 τμήματα ΑΕΙ περιλαμβάνονται στον νέο «χάρτη των μετεγγραφών», όπως τον εισηγείται η ΕΘΑΑΕ. Στον αντίποδα, 104 τμήματα παραμένουν «μη αντίστοιχα», όπως τα ορίζει η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ και άρα οι φοιτητές τους δεν έχουν δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο ΑΕΙ.

Βαθμολογίες

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα ληφθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς είναι κρίσιμη ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, αύριο θα δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες των φετινών περίπου 90.000 υποψηφίων που θα διεκδικήσουν μία θέση στα ΑΕΙ. Οσοι καταφέρουν να ξεπεράσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τμημάτων θα μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο (η προθεσμία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου).

Ετσι, οι προσθήκες νέων τμημάτων στον χάρτη των μετεγγραφών θα επηρεάσουν τις επιλογές των υποψηφίων, καθώς πλέον θα μπορούν να δηλώσουν περισσότερα τμήματα τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα μετεγγραφής. Ειδικότερα, από τον χάρτη των τμημάτων που δέχονται μετεγγραφή, όπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Το Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπαίνει στην ομάδα των αντίστοιχων τμημάτων Τοπογραφίας του ΑΠΘ και του ΕΜΠ.

• Τα τμήματα Γεωπονίας έχουν διακριθεί σε όσα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης του πενταετούς προγράμματος σπουδών ως integrated master και χορηγούν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο α΄ και β΄ κύκλου σπουδών (τα τμήματα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Θεσσαλίας και του Δυτικής Μακεδονίας μπήκαν σε αυτή την ομάδα δίπλα στο τμήμα του ΑΠΘ) και όσα δεν την έχουν ολοκληρώσει (του Πελοποννήσου, του Διεθνούς, του Ιωαννίνων).

• Ολα τα περιφερειακά τμήματα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας αντιστοιχήθηκαν με το περιζήτητο τμήμα του Οικονομικού Παν. Αθηνών.

• Το Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Θεσσαλίας (στην Καρδίτσα) αντιστοιχήθηκε με τα τμήματα με ίδιο αντικείμενο σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Αγρίνιο.

• Το Ιστορίας Αρχαιολογίας Πατρών αντιστοιχήθηκε με εκείνα σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρέθυμνο, Καλαμάτα, Βόλο.

• Το Κοινωνιολογίας Αθηνών εισήλθε στην ομάδα των άλλων τεσσάρων αντίστοιχων τμημάτων που λειτουργούν στα ΑΕΙ της χώρας.

• Το Μαθηματικό Θεσσαλίας (στη Λαμία) έγινε αντίστοιχο με τα υπόλοιπα 7 τμήματα σε ΑΕΙ της χώρας, όχι μόνο με το Μαθηματικό Καστοριάς.

• «Αδελφοποιήθηκαν», ως προς τις μετεγγραφές, τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος σε Διεθνές Πανεπιστήμιο (Θεσσαλονίκη) και Δημοκρίτειο (Ξάνθη).

• Τα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Παν. Δυτικής Αττικής και το Διεθνές (Σέρρες) μπήκαν στο ίδιο κλαμπ με αυτά σε Σάμο, Ιωάννινα, Πάτρα.

• Τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών Δυτικής Αττικής και Μεσογειακού Πανεπιστημίου (Ηράκλειο) μπήκαν στην ομάδα που απαρτίζεται από τα αντίστοιχα τμήματα σε ΑΠΘ, ΕΜΠ, Κοζάνη, Βόλο, Πάτρα.

• Αντιστοιχήθηκαν οι Νοσηλευτικές ΕΚΠΑ και Πελοποννήσου, αλλά όχι του Δημοκριτείου Θράκης.

• Τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων που ήταν πρώην ΤΕΙ σε Σέρρες, Λάρισα και Δυτική Αττική μπαίνουν στην ομάδα των παλαιοτέρων.

• Τα τμήματα Πληροφορικής σε Καστοριά, Καβάλα και Αρτα θα επιτρέπουν πλέον μετεγγραφές στα αντίστοιχα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα ληφθεί άμεσα, καθώς είναι κρίσιμη ενόψει της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων.

• Το ίδιο θα συμβεί με τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών σε Δυτική Αττική και Σέρρες (του Διεθνούς Πανεπιστημίου).

• Ολα τα τμήματα Τουρισμού αντιστοιχούνται και άρα μπορούν να δέχονται και να στέλνουν μετεγγραφές.

• Τα τμήματα Φυσικής σε Καβάλα και Λαμία μπορούν να «στέλνουν» μετεγγραφές στα αντίστοιχα τμήματα των κεντρικών ΑΕΙ, όπως και τα Χημείας Καβάλας και το Χημικών Μηχανικών Κοζάνης.

• Ομοίως το Ψηφιακών Συστημάτων Πειραιά αντιστοιχήθηκε με τα πρώην ΤΕΙ τμήματα σε Λάρισα και Σπάρτη. Ετσι, το τμήμα του Πειραιά θα μπορεί να δέχεται μετεγγραφές.

• Στα 104 μη αντίστοιχα –«ανάδελφα» ως προς τις μετεγγραφές– τμήματα υπάρχουν 10 τα οποία εισήλθαν για πρώτη φορά στη σχετική λίστα γιατί όπως φαίνεται δεν πληρούσαν τα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT