Ορος Παγγαίο: Τι είναι η έρπουσα φωτιά και γιατί είναι δύσκολο να σβήσει
ορος-παγγαίο-τι-είναι-η-έρπουσα-φωτιά-κ-563295733

Ορος Παγγαίο: Τι είναι η έρπουσα φωτιά και γιατί είναι δύσκολο να σβήσει

Η φωτιά καίει για τέταρτη μέρα έχοντας κινηθεί σε έκταση 400 - 500 στρεμμάτων. Μιλούν στην «Κ» δασολόγοι, ο αντιπεριφερειάρχης και ο διευθυντής Δασών Καβάλας

Αλεξία Καλαϊτζή

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στο όρος Παγγαίο. Παρότι η κατάσταση, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αρκετά βελτιωμένη και η πυρκαγιά παραμένει έρπουσα, καίγοντας μόνο ξερά φύλλα και κλαδιά, δεν έχει καταφέρει να σβήσει πλήρως και σύμφωνα με πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις έχει κινηθεί σε μια έκταση 400 – 500 στρεμμάτων.

Η έρπουσα φωτιά καίει τη υπόροφη βλάστηση, τους θάμνους οι οποίοι είναι πάνω στο χώμα και κάτω από τα δέντρα. Ονομάζεται έτσι γιατί δεν εξελίσσεται σε πυρκαγιά κόμης για να κάψει και τις κόμες των δέντρων.

Δυσκολία κατάσβεσης

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δύο ημέρες πριν τον Νοέμβριο να έχουμε μια τέτοια πυρκαγιά. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, προσθέτοντας πως η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή με γκρεμούς, κάνοντας το έργο της κατάσβεσης πολύ δύσκολο. «Τα εναέρια δεν μπορούν να βοηθήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Μόνο τα ελικόπτερα Ερικσον μπορούν να έχουν κάποια αποτελέσματα», σημείωσε.

Ορος Παγγαίο: Τι είναι η έρπουσα φωτιά και γιατί είναι δύσκολο να σβήσει-1
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, μόνο τα ελικόπτερα μπορούν να έχουν κάποια αποτελέσματα στην περιοχή. Φωτογραφία: In Time

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική λόγω της ιδιαιτερότητας του πεδίου επιχειρούν στο σημείο κυρίως πεζοπόρα τμήματα και συγκεκριμένα 390 πυροσβέστες, με 57 ομάδες δασοκομάντος. Ο διευθυντής Δασών Καβάλας και Θάσου, Γιάννης Καπετανγιάννης, που έχει περίπου τρεις δεκαετίες εμπειρίας στο δάσος του Παγγαίου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως μια τέτοια φωτιά σβήνεται μόνο με τσουγκράνες και τσάπες από πυροσβέστες που θα προσεγγίσουν μέσα από τα δασικά μονοπάτια.

«Ούτε σταγόνα βροχής»

Oπως τονίζει δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή έχει βιώσει αντίστοιχη φωτιά. «Eχουμε ξαναδεί παρόμοια πυρκαγιά το 1996 αλλά και φέτος το καλοκαίρι από την άλλη πλευρά του δάσους, στην αλπική ζώνη», σημείωσε. Παρότι είναι φυσιολογικό φαινόμενο, ο ίδιος διευκρίνισε πως πιστεύει ότι ρόλο στην εξέλιξη της φωτιάς έπαιξε και η παρατεταμένη ξηρασία που παρατηρείται από το καλοκαίρι στην περιοχή. Oπως ανέφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού μετεωρολογικού σταθμού δεν έριξε ούτε μια σταγόνα βροχή τον Οκτώβριο, κάτι που είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.

«Οι έρπουσες φωτιές εκδηλώνονται, λόγω των μικροκλιματικών συνθηκών, κυρίως νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο», σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δημητρακόπουλο.

Στον ρόλο της ξηρασίας αναφέρθηκε και ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, καθηγητής Δασολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως σίγουρα αν είχαν προηγηθεί δυνατές βροχές η φωτιά δεν θα εκδηλωνόταν ή δεν θα έκαιγε για τόσες ημέρες. Εξήγησε ωστόσο πως η περίοδος που εκδηλώθηκε είναι απόλυτα αναμενόμενη. «Οι έρπουσες φωτιές εκδηλώνονται, λόγω των μικροκλιματικών συνθηκών, κυρίως νωρίς την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο».

Ορος Παγγαίο: Τι είναι η έρπουσα φωτιά και γιατί είναι δύσκολο να σβήσει-2
Η έρπουσα φωτιά έχει εκδηλωθεί σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή με γκρεμούς, κάνοντας το έργο της κατάσβεσης πολύ δύσκολο. Φωτογραφία: In Time

Γιατί η έρπουσα φωτιά στο όρος Ορβηλος έκαιγε έναν μήνα

Στην ερώτηση αν βλέπουμε περισσότερες έρπουσες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, απάντησε πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Βλέπουμε πολύ περισσότερες πυρκαγιές μεικτές ή επικόρυφες παρά έρπουσες». Σχετικά με τη μεγάλη έρπουσα φωτιά που εκδηλώθηκε στο όρος Ορβηλος στις Σέρρες το καλοκαίρι και έκαιγε επί περίπου έναν μήνα, σημείωσε πως στην περίπτωση εκείνη έπαιξε ρόλο το υψόμετρο το οποίο δημιουργούσε συνθήκες ψυχρότερες και ισχυρότερες. Κατά συνέπεια η καύση ήταν αργή και παρέμεινε σε χαμηλή βλάστηση αλλά και κανείς δεν πήγε να τη σβήσει. «Εάν είχε αντιμετωπιστεί αυτή η πυρκαγιά από τα πυροσβεστικά μέσα, ακόμα και μόνο με ρίψεις αεροπλάνων, δεν θα είχαμε αυτό το φαινόμενο». 

Συνέπειες 

Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ωστόσο ότι οι έρπουσες πυρκαγιές μπορούν να είναι και ευεργετικές για τα δάση. Καθαρίζουν την υπόροφη βλάστηση από θάμνους που δρουν ανταγωνιστικά στην αναγέννηση του δάσους, δηλαδή των πεύκων, και καθαρίζουν την οργανική ουσία. Εκθέτουν ακόμα το ορυκτό χώμα, με αποτέλεσμα η αναγέννηση του δάσους να είναι και ευκολότερη και επιτυχέστερη.

Ορος Παγγαίο: Τι είναι η έρπουσα φωτιά και γιατί είναι δύσκολο να σβήσει-3
Ανάλογα με την ένταση της φωτιάς, μπορεί να πληγεί η τράπεζα σπόρων του εδάφους, ενώ επηρεάζονται και τα άγρια τριχωτά θηράματα, όπως οι λαγοί και οι αλεπούδες. Φωτογραφία: In Time

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο η έρπουσα πυρκαγιά δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη μικροχλωρίδα και τη μικροπανίδα του εδάφους, δηλαδή όλους αυτούς τους οργανισμούς οι οποίοι αποσυνθέτουν την οργανική ύλη και την επιστρέφουν στο χώμα. Ανάλογα με την ένταση της φωτιάς, διευκρίνισε, μπορεί να επηρεαστεί και η τράπεζα σπόρων του εδάφους, δηλαδή οι σπόροι οι οποίοι είναι θαμμένοι από παλιά μέσα στο έδαφος και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να φυτρώσουν. Επηρεάζονται ακόμα και τα άγρια τριχωτά θηράματα, όπως οι λαγοί και οι αλεπούδες, που χάνουν τα μέρη που κρύβονται αλλά σε περιπτώσεις και την τροφή τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT