Βίντεο NYT: Πώς η Βόρεια Κορέα εισάγει παράνομα πετρέλαιο

Βίντεο NYT: Πώς η Βόρεια Κορέα εισάγει παράνομα πετρέλαιο

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαράζ δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε διεύρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας στο ίδιο χρονικό διάστημα, με την ήδη περιθωριοποιημένη χώρα να ενισχύει τη θέση της ως το κατεξοχήν «κράτος παρίας» της διεθνούς κοινότητας.

Με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να προσπαθούν να βάλουν φρένο στο πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας, οι εισαγωγές πετρελαίου αποτελούν ένα από τα κύρια πεδία των επιβεβλημένων κυρώσεων, με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να μπλοκάρεται από τη νόμιμη οδό του εφοδιασμού της χώρας με πετρέλαιο.

Υπάρχει όμως μόνο η νόμιμη οδός; Με όχημα ένα πετρελαιοφόρο και διαδρομή έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο, στον οποίο συναντάμε αινιγματικά πρόσωπα, νεφελώδεις εμπορικούς ομίλους με ακόμη πιο νεφελώδη παραρτήματα και μερικά ακόμη δεξαμενόπλοια, το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει… πλαγίως στη Βόρεια Κορέα, παραβιάζοντας ένα ευρύ πλέγμα κυρώσεων, το οποίο υποτίθεται ότι έχει χαλιναγωγήσει τις «απαγορευμένες» δραστηριότητες του βορειοκορεατικού καθεστώτος. 

*Video από τους New York Times – Αποκλειστική δημοσίευση στην Ελλάδα από το kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή