ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 9η Μαΐου

ap_780509049

Flashback στην 9η Μαΐου-1
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο σημείο, κοντά στα γραφεία του ιταλικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που οι ιταλικές αρχές εντόπισαν το αυτοκίνητο με το άψυχο σώμα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Άλντο Μόρο, στο κέντρο της Ρώμης, το 1978. Η εύρεση του πτώματος υπήρξε η τραγική κατάληξη ενός θρίλερ διάρκειας 54 ημερών, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου με την απαγωγή του Ιταλού πολιτικού από την ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Brigate Rosse) στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, και τελείωσε με τη δολοφονία του στις 9 Μαΐου, μετά από σχεδόν δύο μήνες αιχμαλωσίας. Ως αντάλλαγμα για τη ζωή του Μόρο, η τρομοκρατική οργάνωση ζήτησε από το ιταλικό κράτος την απελευθέρωση 16 μελών της από τη φυλακή, μεταξύ των οποίων και των πέντε ιδρυτών της. (AP Photo)

Flashback στην 9η Μαΐου-2
Ο Άλντο Μόρο κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η φωτογραφία στάλθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση στην εφημερίδα Il Messagero, στις 20 Απριλίου. (AP Photo)

Flashback στην 9η Μαΐου-3
Τα πρωτοσελίδα του ιταλικού Τύπου την επομένη της δολοφονίας του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού. (AP Photo)

Flashback στην 9η Μαΐου-4
Διαδηλωτές επιδεικνύουν και μουτζώνουν τα αποκαΐδια μιας βρετανικής σημαίας, κατά τη διάρκεια μίας διαδήλωσης στην Αθήνα υπέρ της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα και κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας στη μεγαλόνησο, το 1956. Κύριο αίτημα της διαδήλωσης ήταν η ακύρωση της εκτέλεσης των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, των πρώτων εκτελεσθέντων αγωνιστών του κυπριακού αγώνα, από τις βρετανικές αρχές την επομένη. Η διαδήλωση σημαδεύτηκε από σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, στο πλαίσιο της οποίας τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. (AP Photo)  

Flashback στην 9η Μαΐου-5
Κρατώντας πλακάτ με τον Μάο Τσετούνγκ και σημαίες των Βιετκόνγκ και του Βόρειου Βιετνάμ, ακροαριστεροί φοιτητές έχουν «καταλάβει» ένα από τα αγάλματα του πάρκου Ellipse, στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια μίας διαδήλωσης κατά της αμερικανικής εμπλοκής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, το 1970. Πίσω από τους φοιτητές διακρίνεται ο θόλος του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών. (AP Photo/Charles Tasnadi)