ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 10η Ιουλίου

ap_430710055

flashback-sti-10i-ioylioy0
Ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, Χένρι Φόντα, σε μία στιγμή ανάπαυσης στο πολεμικό πλοίο που υπηρετούσε με τον βαθμό του υποπλοίαρχου στον Νότιο Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1944. Αναγνωρίζοντας το μεγάλο διακύβευμα του πολέμου, ο 39χρονος τότε Αμερικανός ηθοποιός δεν θέλησε να μείνει αμέτοχος και κατατάχθηκε εθελοντικά στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς, όπως είχε δηλώσει, «δεν ήθελε να βρίσκεται σε έναν ψεύτικό πόλεμο στο εσωτερικό ενός στούντιο», ενώ «έξω» μαινόταν ο πραγματικός.(AP Photo)

flashback-sti-10i-ioylioy2
Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις ακτές της Σικελίας, την ημέρα της έναρξης της συμμαχικής εισβολής στην ιταλική νήσο και συνάμα της Ιταλικής Εκστρατείας των Συμμάχων, το 1943. Η εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία, η οποία έλαβε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χάσκι» (Operation Husky), οδήγησε μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα στην εκδίωξη όλων των δυνάμεων του Άξονα από το νησί, εξέλιξη που λίγο αργότερα προκάλεσε την πτώση του Μπενίτο Μουσολίνι και τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, και άνοιξε το δρόμο για τη συμμαχική εισβολή στο ηπειρωτικό τμήμα της χώρας. (AP Photo)

flashback-sti-10i-ioylioy4
Δύο μέλη της Γαλλικής Αντίστασης συλλαμβάνουν μία μεσήλικη γυναίκα με την κατηγορία της συνεργασίας με τον κατακτητή, στη Νορμανδία, το 1944. Την απελευθέρωση κάθε περιοχής της Γαλλίας από τα συμμαχικά στρατεύματα και τους ντόπιους αντιστασιακούς ακολουθούσε ένα κύμα συλλήψεων, εκτελέσεων και δημόσιων εξευτελισμών των δωσίλογων, το οποίο έλαβε μαζικό και πανεθνικό χαρακτήρα μετά την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας. Η μοίρα που περιμένει τη συγκεκριμένη γυναίκα είναι το ξύρισμα των μαλλιών της σε δημόσια θέα, μία από τις πιο συνηθισμένες τιμωρίες που επεφύλασσε η Γαλλική Αντίσταση στις γυναίκες που συνεργάστηκαν και κυρίως «κοιμήθηκαν» με τον εχθρό.(AP Photo)