ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 11η Ιουλίου

capture--8

Flashback στην 11η Ιουλίου-1
Ο 84χρονος Γάλλος στρατάρχης και ήρωας στρατηγός του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Φιλίπ Πεταίν, αναλαμβάνει τη θέση του επικεφαλής της φιλογερμανικής κυβέρνησης του Βισύ, στο μη κατεχόμενο νότιο τμήμα της Γαλλίας, μετά την κατάρρευση του γαλλικού στρατού κατά τον πόλεμο με τη Γερμανία και τη συνθηκολόγηση που ακολούθησε, το 1940. Εδώ, ο Γάλλος στρατάρχης (τέταρτος από δεξιά στην πρώτη σειρά) φωτογραφίζεται με όλο του το υπουργικό συμβούλιο, στην πόλη-θέρετρο του Βισύ, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Στα δεξιά του στέκεται το νούμερο δύο της κυβέρνησης του, ο πρωθυπουργός Πιέρ Λαβάλ. (AP Photo)

Flashback στην 11η Ιουλίου-2
Μετά από τρεις θητείες στον Λευκό Οίκο, o πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούζβελτ, δηλώνει δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει για άλλη μία φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών και ακολούθως το προεδρικό αξίωμα, το 1944. Εδώ, λίγες μέρες αργότερα, ο Ρούζβελτ ανακοινώνει στον αμερικανικό λαό ότι αποδέχεται το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο πήρε χωρίς καμία ουσιαστική εσωκομματική αμφισβήτηση, εξασφαλίζοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των εκλεκτόρων. Παρά την επανεκλογή τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, τις μοναδικές εκλογές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εμπλοκής στον Β' ΠΠ, η τελευταιά θητεία του Ρούζβελτ δεν πρόλαβε να κλείσει ούτε τρεις μήνες, καθώς η εξαιρετικά κακή κατάσταση της υγείας του οδήγησε στον θάνατο του τον Απρίλιο του 1945 και τη διαδοχή του από τον αντιπρόεδρο Χάρι Σ. Τρούμαν. (AP Photo)

Flashback στην 11η Ιουλίου-3
Εννιά ημέρες πριν την προσεδάφιση της διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11» στη Σελήνη, ο Ντέιβιντ Μπάουι μοιράζεται με τον κόσμο το δικό του «διαστημικό ταξίδι» με την κυκλοφορία του σινγκλ του εμβληματικού του τραγουδιού, «Space Oddity», το 1969. Επηρεασμένο από την επική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», και του γενικότερου δέους που προκαλούσε στην ανθρωπότητα η ψυχροπολεμική κούρσα μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του διαστήματος, το θρυλικό κομμάτι του Βρετανού καλλιτέχνη μιλάει για το διαστημικό ταξίδι του φανταστικού αστροναύτη Major Tom, παντρεύοντας εντυπωσιακά το προαναφερθέν δέος για την απεραντοσύνη του διαστήματος με τα ψυχεδελικά όνειρα των τελών της δεκαετίας του '60.