ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 19η Ιουλίου

ap_4112261187

Flashback στη 19η Ιουλίου-1
Ο σπουδαίος Ρώσος καλαθοσφαιριστής Σεργκέι Μπελόφ ολοκληρώνει το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, ανάβοντας τον ειδικό βωμό στον οποίο θα καίει καθ’ όλη τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1980, «πυροδοτώντας» την έναρξη τους, κατά την κορύφωση της τελετής έναρξης της διοργάνωσης, το 1980. (AP Photo)

Flashback στη 19η Ιουλίου-2
O ανατραπείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, εκφωνεί λόγο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη Χούντα των Αθηνών για την πραξικοπηματική ανατροπή του στις 15 Ιουλίου και ζητώντας την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη μεγαλόνησο, στη Νέα Υόρκη, το 1974. (AP Photo)

Flashback στη 19η Ιουλίου-3
Με μία ιστορική ομιλία του στο ραδιόφωνο του BBC προς τους κατεχόμενους λαούς της Ευρώπης,  ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ουίνστον Τσόρτσιλ, καθιερώνει το «σήμα της νίκης» (V sign ή V for Victory) ως το σήμα της επικράτησης επί της ναζιστικής τυραννίας, θέλοντας να τονώσει το ηθικό των υποδουλωμένων Ευρωπαίων και να τους «τραβήξει μακριά» από την προοπτική της συνεργασίας με τον κατακτητή, το 1941. Για το υπόλοιπο του πολέμου, το γράμμα «V» θα καθιερωθεί ως το σήμα κατατεθέν του συμμαχικού αγώνα και της αντίστασης στην Ευρώπη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να το σχηματίζει με το χέρι του στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του, καθιστώντας έτσι αυτή τη χειρονομία μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες της ιστορίας. (AP Photo)